Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Pletenje košar

 

 

Zadnji torek v novembru smo v Medgeneracijskem centru Pri Tinci gostili gospoda Franca Skrta, ki nam je prikazal, kako se pletejo košare.

 

Gospod Franc se je rodil na Ravnah pri Levpi in že kot otrok opazoval starega očeta pri pletenju košar. Kar kmalu je tudi sam spletel svojo prvo košaro.

 

Splesti košaro pravzaprav ni tako preprosto. Posebej zahtevna je priprava viter. To so tanki in dolgi trakovi, izrezani iz leskovih šib. Te je treba nabrati, ko so zamrznjene, jih nato dva dni pustiti na toplem in jih potem »zmajati«, da postanejo prožne. Šele tedaj so pripravljene za razrez. Pomembno je tudi, da leska raste na zemljišču, obsijanem z jutranjim soncem, ker se laže obdeluje. Gospod Franc opravi vsa ta opravila ročno, četudi nekateri uporabljajo strojne pripomočke.

 

Zanimivo ga je bilo opazovati pri delu, ki mu je šlo hitro od rok. Lično košaro, ki jo je ta dan spletel, je podaril Medgeneracijskemu centru, kjer smo jo hitro uporabili in napolnili s sadjem.

 

Gospod Franc je že gostoval na nekaj osnovnih šolah in učencem pri tehničnem pouku pokazal, kako lahko spletejo košaro. Glede na to, da so bili navdušeni nad prikazom, bo mogoče kdo nadaljeval njegovo delo in pletenje košar ne bo šlo v pozabo.

Oglejte si tudi