Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Delovanje turističnega društva Korada Deskle – Anhovo v prvi polovici leta 2021

Tako kot leto 2020 je tudi letošnje zaznamovano z epidemijo koronavirusa, ki je vplivala na delovanje turističnega društva Korada Deskle – Anhovo.

Tradicionalne priprave in spuščanja gregorčkov po Soči nam epidemija tokrat ni preprečila. V preteklih letih so se otroci in starši že naučili priprave ladjic – gregorčkov iz biorazgradljivih materialov, zato so jih letos pripravili doma tako, da so čim manj obremenjevali okolje. Na gregorjevo, v petek 12. marca, smo zvečer pod mostom označili mesto, kamor je družina s tremi otroki uspešno splavila papirnate ladjice, ki so odplule s tokom in razsvetlile gladino Soče. Dogodek so spremljali tudi gledalci na mostu.

Letos nam je 29. maja uspelo izvesti spomladanski pohod na Prižnico, saj so se epidemiološke razmere tako izboljšale, da je bilo mogoče organizirati dogodek. Vsakič je drugače, vsakič pride kdo, ki še ni bil, ali pa zvemo kaj, kar prej nismo vedeli.

Na občnem zboru 11. junija smo, med drugim, sprejeli program dela za leto 2021. Program smo zasnovali podobno kot prejšnja leta, z upanjem, da nam epidemija ne bo preprečila izvedbo dogodkov.

Ob 4. etapi kolesarske dirke po Sloveniji, 12. junija, smo skupaj s plesno skupino Tince v Plavah pripravili plesno presenečenje. Ob prihodu v Plave smo z napisom in glasbo pozdravili kolesarje, na mostu pa smo z napisi in plesom predstavili naše kraje. Ob preletu helikopterja so nas preveli čarobni občutki, tako da smo skoraj pozabili plesati. Zbrali smo se in zaplesali vse do vrnitve kolesarjev in helikopterja iz Deskel ter dodali biserček tej smaragdni dolini.

6. pohod na Korado ob poletnem sončnem obratu smo tudi tokrat izvedli skupaj z Društvom obolelih zaradi azbesta. Izpred kulturnega doma v Desklah nas je v soboto 19. junija startalo dvanajst pohodnikov. Na Goljevici sta nas pričakala Vida in Jože in nas prisrčno postregla z okrepčilom. Nadaljevali smo proti Kamencam, kjer smo se osvežili z vodo. Pod Korado smo uživali ob pogledu na travniške cvetlice. Te so nam prišle prav za pripravo venčkov za sv. Ivan. Pri sv. Genderci so se nam pridružili še ostali udeleženci. Tudi letos smo se družili ob koči na Koradi, se okrepčali z joto in zabavali ob zgodah in nezgodah stand-up komika Matica Kokošarja. Po zaključku druženja smo se napotili v dolino. Ustavili smo se na razgledni točki, kjer je med I. svetovno vojno italijanski kralj Emanuele III. opazoval dogajanje na fronti. Na Vrtačah smo zajeli sapo in se ob suhih zidovih spustili po poti treh svetišč v Deskle.

V soboto 26. junija smo obujali tradicijo spletanja venčkov sv. Ivana ob poletnem sončnem obratu. Ta običaj je znan po Sloveniji in po svetu, pri nas pa ima še poseben pomen, saj se povezuje s praznikom sv. Janeza Krstnika v Plavah. Ob 18. uri smo v prostorih Pri Tinci začeli s pletenjem cvetličnih venčkov. Travniške in druge cvetlice smo prinesli s seboj, za žico in vrvice ter napotke za spletanje venčkov pa je poskrbelo društvo. V začetku smo se malo "lovili", a na koncu so nam venčki uspeli. S pripravljenimi venčki smo naredili »gasilsko sliko« in nadaljevali z druženjem. Okrog 21. ure pa smo v Plavah zakurili kres.

Pred nami je še druga polovica leta, ko načrtujemo tako tradicionalne pohode po poteh starovercev, na Vodice in na Prižnico, predvsem pa otvoritev Tematske poti Deskle, ki bo bistveno vplivala na delovanje našega društva v prihodnosti. Veselimo se tudi štokolofesta, kjer računamo na vaše sodelovanje. Upamo, da bomo vsi zdravi in se bomo lahko udeležili načrtovanih dogodkov.

Srečno

Oglejte si tudi