Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Čebelarstvo perspektivno za kanalsko območje

V nedeljo, 4.3.2018, so se na Dobrovem v Goriških brdih zbrali čebelarji s kanalskega in briškega območja na rednem občnem zboru Čebelarskega društva Kanal-Brda. V društvu je včlanjenih nad 90 čebelarjev, med katerimi je za nekatere ta dejavnost osnovni vir dohodka. Število članov se v zadnjih letih povečuje, še posebej je razveseljivo, da je pri nas vedno več zanimanja za čebelarjenje med mladimi.

Albert Einstein je zapisal: »Če bi čebele izginile z obličja zemlje, bi človeški rod izumrl«. Čebele in med so bili za človeka že od nekdaj zelo pomembni. Med je bil že v daljni preteklosti, v času naseljevanja Slovanov v 6. stoletju, pomembna hrana, sladilo in zdravilo. Pobirali so ga že takrat zlasti na predelih z velikimi lipovimi gozdovi. Za kanalsko področje je tudi danes lipova paša najbogatejša, in zlasti v času cvetenja lipe prihajajo na naše področje čebelarji z drugih koncev Slovenije. Ob primernih vremenskih pogojih je zelo bogata tudi bera javorjevega in akacijevega medu.

Slovenski med je zelo kvaliteten, kajti zanj veljajo zelo strogi predpisi glede uporabe antibiotikov in vsebnosti škodljivih snovi, zato na trgu dosega tudi višjo ceno. Na občnem zboru so ugotavljali, da so čebele na našem območju dokaj zdrave, le na področju Liga in Britofa so lani spomladi zaznali čebeljo gnilobo. Ena osnovnih nalog društva je prav izobraževanje članov in izmenjava izkušenj, kako vzgojiti zdrave čebele.

Na občnem zboru je zbrane čebelarje pozdravil briški župan Franc Mužič, predsednik ČD Nova Gorica Izidor Šuligoj, predstavnik ČD Tolmin Stojan Dobravc, mag. Ivo Planinc in predsednik KS Kanal Ivan Križnič. Izvolili so novega predsednika društva. To funkcijo je prevzel za Zmagom Štucinom Oskar Kristančič. Po sprejemu novih članov so zaslužnim članom podelili priznanja. Odličje Antona Janše druge stopnje je prejel s kanalskega področja Marjan Kovačič iz Gorenje vasi, odličje tretje stopnje pa Darja Žnidarčič iz Ajbe, ki je hkrati prevzela mesto tajnice Čebelarskega društva Kanal–Brda.

 

Zapisala Irena Hočevar Križnič

Oglejte si tudi