Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

PETKOVO ONESNAŽENJE PITNE VODE V ANHOVEM

Datum: 28.07.2020
Vir: Občinska uprava
Rubrika: Sporočilo za javnost

Obvestilo glede onesnažene vode v Anhovem, v petek 24. julija 20

 

Voda v vodarni Močila je bila neoporečna, kar je pokazalo na naknadno onesnaževanje. Glede na to, da je bila napaka odkrita v podjetju Eternit Slovenija d.o.o. in ker gre za pitno vodo, občina od podjetja zahteva natančno preiskavo in razmeram primerno obveščanje javnosti! 

V petek, 24. julija po osmi uri zjutraj, so prebivalci Anhovega sporočili, da je voda iz vodovoda onesnažena. Bila je motna in močno se je penila. Zaposleni v občinskem Režijskem obratu so nemudoma pričeli z iskanjem vzroka onesnaženja. Že osnovni pregled voda v vodohranu v vodarni Močila je pokazal, da je tam voda neoporečna, zato je vse kazalo na naknadno onesnaženje. 

Nadzor na omrežju je pokazal, da je verjetni izvor onesnaženja vodovodni priključek industrijske čistilne naprave Eternit Slovenija d.o.o. Predstavnik Režijskega obrata je ob 10 uri in 25 minut obvestil podjetje Eternit Slovenija d.o.o. o ugotovljenem stanju. Takoj smo tudi prekinili dobavo pitne vode za njihov industrijski objekt. Podjetje Eternit Slovenija je bilo seznanjeno, da bo prekinitev dobave pitne vode trajala do odprave napake na notranjem omrežju objekta. 

S podjetja Eternit Slovenija so nam nato sporočili, da so na industrijski čistilni napravi odkrili vzrok za onesnaženje in ga odpravili. Delavci Režijskega obrata so po prejemu obvestila preverili stanje v industrijskem objektu. Ko so se prepričali, da je napaka odpravljena, so ponovno vzpostavili dobavo pitne vode. Poleg ugotavljanja vzrokov onesnaženja so bile izvedene vse dolžne aktivnosti, ki jih nalaga Pravilnik o pitni vodi (obveščanje porabnikov o omejitvi porabe, obveščanje nadzornih inštitucij, nadomestna oskrba s pitno vodo, izredno vzorčenje pitne vode). 

V naslednjih dneh so uvedeni tudi vsi ostali pregledi pristojnih služb. 

Oglejte si tudi