Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Ob nevihtah in pred odhodom na dopust izklopimo naprave iz telekomunikacijskega in električnega omrežja

V Sloveniji poleti, ko je ozračje segreto, beležimo do šestkrat več udarov strel kot sicer; udari strel pa pogosto poškodujejo ali uničijo modeme, televizorje, igralne konzole in računalnike, saj so elektronske naprave na udar strel še posebej občutljive. Pred udari strel jih najenostavneje zaščitimo tako, da jih ob napovedani nevihti in pred odhodom na dopust izklopimo iz vseh vtičnic, tj. iz komunikacijskega in električnega omrežja. Naročnikom Telekoma Slovenije pa je na voljo tudi brezplačna storitev Strela Alarm, ki s SMS-sporočilom vnaprej opozori na možnost udara strel na območju fiksnega priključka.

 

V Sloveniji so udari strel zelo pogosti, saj se pri nas mešajo celinsko, mediteransko in gorsko podnebje. Na leto zabeležimo okoli 60.000 udarov strel, največ v severno-zahodnem delu Slovenije in poleti. S toplimi dnevi, ko je več vlage v ozračju, pa se možnost močnejših neviht z udari strel poveča.

 

Brezplačno SMS-obveščanje o možnosti udara strel

Uporabnikom, ki so hkrati naročniki mobilnih in fiksnih storitev Telekoma Slovenije, je na voljo brezplačna storitev Strela alarm, ki temelji na sistemu Scalar, ki ga je posebej za spremljanje strel v realnem času razvil Elektroinštitut Milan Vidmar. Z vklopom storitve uporabniki prejmejo SMS-sporočilo, ki vnaprej opozori na možnost udara strel, tako da lahko naprave pravočasno izklopijo iz omrežja.

 

Na prejemanje brezplačnih SMS-opozoril se da naročiti tako, da na številko 041 145 000 pošljete SMS s ključno besedoSTRELA,naredite presledek ter navedete svojeUPORABNIŠKO IME za fiksne storitve Telekoma Slovenije. Primer zapisa v SMS-sporočilu: STRELA novakj.

 

Če vas strela prehiti

Če je ob udaru strele prišlo do okvare telekomunikacijske opreme v lasti Telekoma Slovenije (modem, najemni TV-komunikator), lahko napako prijavite na brezplačno številko 080 1000, prek e-naslova tehnicna.pomoc@telekom.si, prek Mojega Telekoma ali digitalnemu svetovalcu Maksu (https://ts.si/maks-kontakt).

 

Več priporočil, kako ravnati ob nevihtah, je na voljo na http://ts.si/bliskoviti-obisk.

Oglejte si tudi