JUTRI
24°C
12°C
ČET.
20°C
13°C
Oceni objavo

Razstava starih fotografij v Desklah

Naši kraji in krajani pred 100 leti
Da se je razstava zgodila gre posebna zahvala najprej Jožetu Gorjancu – Pepetu Blnaušku, ki je posodil fotografije, Petri Paravan in Veroniki Kravos, ki sta iz škatle številnih fotografij izbrale ta prave, pa Pepetovim prijateljem: Milanu, Sandru in Marti, ki so priskočili na pomoč pri pripravi in postavitvi stekel na steno. 

Kulturno društvo Svoboda Deskle in Pepe Blnauščkov iz Rodeža  sta želela z razstavo starih fotografij obuditi spomin na prvo svetovno vojno, ki je boleče posegla tudi v naše kraje. Maja 1915 so zaradi začetka soške fronte svoje domove zapustili skoraj vsi krajani Deskel. Ženske, otroci in starejši so bili preseljeni v taborišče Bruck ob Litvi blizu Dunaja, moški pa so odšli na bojišča. Vojna je spremenila podobo našega kraja, številni domovi so bili porušeni ali zelo poškodovani. Z razstavo smo počastili spomin na stare Desklane, še posebej na ženske in otroke, ki so morali zaradi te krute vojne iz domačega kraja in so bili več let odtrgani od družine.

 

Na spletni strani  www.europeana1914-1918.eu/sl  - Skrite zgodbe & uradna zgodovina prve svetovne vojne, najdemo zapisano tudi zgodbo iz naših krajev. Naj jo  na kratko povzamem:

Zgodba moje prababice Elizabete

V času 1. svetovne vojne so bili moški vpoklicani na fronto, starejši moški, ženske in otroci so ostali doma. 23. maja leta 1915 je Italija napovedala vojno Avstro-Ogrski in prišel je ukaz, da se morajo iz Deskel izseliti. Rekli so jim, da naj vzamejo le tisto, kar je najnujnejše, saj se bodo kmalu vrnili domov. Povezali so cule in se odpravili v begunstvo. Skozi Grljevšče ob potoku Rohot  jih je pot vodila najprej do Grgarja, kjer je bil zbirni center za begunce in od tam v taborišče Bruck ob Litvi (Bruck an der Leitha) v Avstriji. Ženske so se, poleg dela za preživetje, v Brucku tudi izobraževale za različne poklice: kuharice, šivilje in drugo. Otroci so obiskovali vrtec ali šolo.

Celotno zgodbo si lahko preberite na že prej omenjeni spletni strani. Tam lahko raziskujte zgodbe, filme in zgodovinsko gradivo o prvi svetovni vojni in prispevajte svojo lastno družinsko zgodovino. Europeana 1914-1918 povezuje vire iz knjižnic in arhivov iz celega sveta z zasebnimi spomini evropskih družin. Odkrivajte. Učite se. Raziskujte. Uporabite. Delite z drugimi... so še zapisali na tej spletni strani.

 

V begunstvu se je nekaj otrok rodilo, žal pa tudi nekaj krajanov umrlo. Razmere v Bruku je preživela naša krajanka Katarina Marinič – Tinca (1899 – 2010), ki je rada pripovedovala zgodbe iz svojega begunskega življenja. In pripovedovala jih je zelo, zelo dolgo, saj je živela skoraj 111 let. V Brucku je bil tudi fotograf, kjer so se slikali in tako so do danes na fotografijah ostali spomini na prednike, ki jih sicer ne bi imeli.

1/3

Razstava je pritegnila številne obiskovalce (foto: Veronika Kravos)

Gorenje Deskle v ruševinah (foto: arhiv KD Svoboda Deskle)

Vojna je pustila številne grobove v naših krajih (foto: arhiv KD Svoboda Deskle)

 

Razstavo si je ogledalo izredno veliko obiskovalcev in v knjigo vtisov zapisali čestitke, zahvale in pohvale organizatorjem. Zapisali so še, da je razstava zanimiva, da je lepa zbirka fotografij, da je lepo da se ohranjajo stari spomini, da je razstava postavljena s čustvi … in da bi bilo čimveč takih kot je Pepe.

 
Z razstavo smo postali soustvarjalci Tedna ljubiteljske kulture 2015, ki je potekal od 15. do 24. maja. Javni sklad za kulturne dejavnosti Slovenije v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije je povezal ta projekt v katerem se predstavijo  ljubiteljski kulturni ustvarjalci iz celotnega slovenskega kulturnega prostora in zamejstva. Okrog 1.000 kulturnih dogodkov se je zgodilo v tem tednu in k tej visoki številki je pripomoglo tudi naše društvo, saj so sodelovali še igralci Gledališke skupine MAK Deskle (na otvoritveni slovesnosti  na velikem odru novogoriškega gledališča), Pihalni orkester SALONIT Anhovo (žal zaradi slabega vremena je njihov nastop odpadel) in Likovna skupina SVETLOBA  Deskle.

Oglejte si tudi