JUTRI
22°C
11°C
PET.
22°C
12°C
Oceni objavo

DNEVI MINERALOV V SALONITU ANHOVO

V sredo, 30.9.2015, smo se učenci Osnovne šole Kanal, ki obiskujemo izbirni predmet raziskovanje domačega kraja in učenci predmeta šolsko novinarstvo, odpravili v Salonit Anhovo, kjer je potekala predstavitev mineralov; saj je bil pred kratkim evropski dan mineralov.

Po končani peti šolski uri smo vzeli zvezke in pisala ter se z avtobusom odpravili proti Anhovemu. Avtobus se je ustavil pred poslovno stavbo in laboratorijem, pred očmi se nam je naslikala sodobna, velika zgradba ter tako imenovana »fabrika«. Delavka nas je prijazno pospremila do predavalnice, kjer smo si ogledali kratek film o cementarni in mineralih v cementni industriji. Po končanem ogledu smo si pod mikroskopom ogledali kamnine.

Sledil je zanimiv del, ko so nas opremili z čeladami in fluorescentnimi jopiči, saj smo se odpravili na ogled kamnoloma. Videti smo bili kot palčki, ki gredo v rudnik. Pot z avtobusom nas je vodila skozi ovinke kamnolomov, a na poti nas je pričakal tudi malo grd prizor, več tisoč črnih pnevmatik je čakalo na sežig. Z avtobusa smo izstopili, ko smo prispeli v opuščen kamnolom Lastivnica.

Začela se je predstavitev ob velikih panojih. Zaposleni v kamnolomu so nam razlagali o geoloških obdobjih, o mineralih, o pridelavi cementa, o betonu in stvareh, ki so s tem povezane.

Čas je hitro tekel in naš čas v kamnolomu se je zaključil. Z avtobusom smo se zopet odpravili proti poslovni stavbi, kjer smo pustili našo opremo ter se posladkali s piškoti. Za konec pa nismo smeli oditi, ne da bi v fotoaparatu ostala kakšna »gasilska«.

Dan mi je bil zanimiv in poučen  ter se mi vtisnil v spomin.

 

Eva Trampuš, 9. a

 

Oglejte si tudi