Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Pust v Gorenjih Desklah "živi"

Pust in pustni čas segata daleč v preteklost, ko so naši predniki praznovali ponovno obujanje narave in odhajanje zime. Ljudje so se vedno radi šemili in ustvarjali maske, saj so tako izražali ustvarjalnost pa tudi željo po tem, da bi vsaj enkrat v letu postali nekdo drug.


Kot že nekaj let zapored smo tudi letošnjo pustno soboto Gorenjedesklani pripravili pustno rajanje. Ob lepem vremenu se je zbralo veliko število mask, pridružili pa so se tudi pustarji iz bližnje okolice in v hiše Bevkove ulice prinašali pomlad. Domačini so za maškare dobro poskrbeli, saj so bile nagrajene z dobrotami, pod katerimi so se šibile mize (krofi, flancati, miške, klobase ...). Letošnja pustna nabirka pa je imela še posebej dobrodelno noto, saj je bila namenjena nakupu defibrilatorja, ki bo lociran v Gorenjih Desklah. 


Po končanem sprevodu smo se vsi skupaj dobili na taborniškem prostoru, kjer smo mladi in stari nadaljevali praznovanje ob hrani, pijači in zvokih harmonike.


Za prihodnost pusta v Gorenjih Desklah se torej ni bati, saj se pustnega rajanja udeležuje vedno več družin, ki v pripravo in izvedbo pustovanja vključujejo tudi najmlajše člane in tako tradicijo prenašajo naprej.

 

Oglejte si tudi