Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
18°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

Kako se pa pri vaši hiši reče?


V Medgeneracijskem centru Pri Tinci v Desklah razpravjamo o najrazličnejših temah. Tako se je porodila tudi ideja, da bi obudili stara hišna imena, ki hitro tonejo v pozabo. Začeli smo vsak v bližini svojega doma in kasneje raziskovanje razširili na vse zaselke naše krajevne skupnosti na levem bredgu Soče. Vsi ti zaselki: Rodež, Globno, Paljevo, Zagora, Zagomila in kraj Deskle že od nekdaj spadajo v župnijo Deskle.


Kot mejnik smo vzeli leto 1960, saj je od takrat marsikateri dom zamenjal lastnika in je tako izginilo staro ime, nekatere hiše pa so zaradi gradnje novih tudi porušili. Narisali smo “zemljevid”, v katerega smo vrisali posamezne hiše, glavne poti in ulice, potoke in zapisali tudi nekater ledinska imena. To je bila osnova za kasnejšo izdelavo in oblikovanje brošure.


Letos ob osmem marcu, ko je imelo Društvo upokojencev Deskle Anhovo svoj redni občni zbor, je izdalo brošuro z naslovom Kako se pa pri vaši hiši reče?. Prejeli so jo vsi člani društva. Odziv je bil enkraten. Starejši se še spominjajo starih hišnih imen, mlajši na žalost ne več. Verjetno je bil to še zadnji čas, da smo imena zapisali in jih tako ohranili za zanamce. Besedilo in slikovni prikaz smo obogatili še s starimi fotografijami Deskel. Na zadnji strani brošure lahko primerjamo Deskle nekoč (iz časa Italije) in danes.


Pri pravilnem zapisu imen v narečju nam je strokovno pomagal profesor, doktor Matej Šekli, za kar se mu iskreno zahvaljujemo. Zahvala gre tudi podjetju Alpcem cement Anhovo, ki je poskrbelo za tisk brošure.


Oglejte si tudi