Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Zborovska transverzala na Poti miru

Zbogom orožje, pozdravljena pesem

 
Petje ob bojni črti na slovensko-italijanski meji je v sklopu mednarodnega festivala Tenso v soboto, 23. septembra, zaobjelo Primorsko. Zborovska transverzala na Poti miru je bila izpeljana v spomin na 1. svetovno vojno in v obeležitev stoletnice soške fronte, kjer so si vojaki na bojiščih in v zaledju s pesmijo bodrili duha.

 

Ambasadorka projekta, svetovno znana pevka Bernarda Fink, je ob tej priložnosti med drugim zapisala: »Oblaki so rdeči ali pa Monte Canino, ljudski pesmi sosednjih narodov, ki sta se globoko vtisnili v spomin, nas vedno znova opominjata, da nam najhujše zlo prinaša vojna. Kot pričajo viri, naj bi številne pesmarice množično romale k vojakom na fronto, tam pa sta jim prav ljudska in ponarodela pesem vlivali pogum in dvigovali duha. Srčni pevci več kot dvajsetih različnih amaterskih zborov iz Slovenije in Italije bodo na festivalu Zbogom orožje, pozdravljena pesem na osmih izbranih prizoriščih s petjem ljudskih pesmi slovenskih in drugih narodov ter izbranih skladb sodobnih avtorjev podčrtali povezanost skupnosti, zavezane svojemu izročilu in humanističnim vrednotam.«

 

Tako je jesensko soboto vzdolž reke Soče zadonelo zborovsko petje. Zborovska transverzala je na poti iz Loga pod Mangartom, Kobarida, Tolmina, Prevale nad Novo Gorico postala tudi na svoji peti postaji, v objemu Parka miru na Sabotinu, pot pa nato nadaljevala do Doberdoba, Sveta pri Komnu in zaključila v Gorici.

 

Na Sabotinu je briški župan Franc Mužič pozdravil vse udeležence, nato pa je bila prebrana poslanica miru. Sledil je nastop Moškega pevskega zbora Ludvik Zorzut iz Medane, pod vodstvom zborovodje Zarjana Kocine, Vokalne skupine Vinika in zborovodkinje Franke Žgavec ter Mešanega pevskega zbora Jože Srebrnič iz Deskel, ki ga vodi zborovodkinja Adela Jerončič.

 

Soška fronta se je zapisala v zgodovino po krvavih bitkah, je bilo rečeno ob zaključku srečanja na Sabotinu. Zapisi iz tedanjih časov pa pričajo, da na nobeni vojaški fronti v Evropi vojaki niso znali tako ubrano zapeti v zboru kot prav na krvavih soških poljanah.

Naj pesem doni v spomin, opomin in zavedanje, kako smo lahko srečni, ker živimo v miru in sožitju mnogih narodov Evrope, česar zgodovina večkrat ni poznala.

 

Besedilo: Ana Valentinčič

 

Oglejte si tudi