Logo MojaObčina.si

Kanal ob Soči

DANES
16°C
0°C
JUTRI
18°C
2°C
Deli
3372

Ljubiteljska kulturna prepletanja

Goriška kulturna prepletanja je ime za številne prireditve in dogodke od sredine maja do začetka julija v letošnjem letu v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Območne izpostave Nova Gorica in Zveze kulturnih društev (ZKD) Nova Gorica. Začnejo se s Tednom ljubiteljske kulture, znotraj katerega poteka Festival mladinske kulture – VIZIJE, zaključujejo se s Festivalom ljubiteljske kulture.


V vseslovenskem tednu ljubiteljske kulture, ki je potekal letos od 13. do 22. maja, so se zvrstili številni dogodki in prireditve. V naši občini, ki je na področju kulture zelo bogata, je bilo v tem času zaslediti odprtje likovne razstave učencev OŠ Kanal Ščebet ptic v otroških očeh, gledališko predstavo Zidarja v Kulturnem domu Deskle, odprtje razstave Ivana Skubina v galeriji Keramost, odprtje razstave Kluba keramikov Kanal v Galeriji Rika Debenjaka, rock koncert skupine Vintage v Ročinju. Znotraj tedna so bili ljubiteljski ustvarjalci iz občine vabljeni na prireditve tudi izven občine, naj izpostavimo Folklorno skupino Kal nad Kanalom na regijskem srečanju folklornih skupin v občini Cerknica. Slednja bi skupaj s Pihalnim orkestrom Salonit Anhovo in drugimi sodelujočimi iz goriške regije sooblikovala otvoritveni dogodek Tedna ljubiteljske kulture v Novi Gorici, ki je bil zaradi dežja žal odpovedan.


Od 20. do 22. maja je v Novi Gorici potekal festival mladinske kulture, imenovan Vizije, tradicionalno srečanje najboljših mladinskih gledaliških, lutkovnih in rock skupin, ki prepleta gledališko (Zvezde vizij), glasbeno (Rock vizije) ter drugo leto zapored tudi likovno ustvarjalnost (Fotovizije). Na Fotovizijah, letošnja tematika je bila Preživetje, je sodeloval drugo leto zapored avtor Miha Skrt iz naše občine. Sicer pa je bila v prejšnjih letih na Vizijah izbrana tudi gledališka skupina Mak iz Deskel.


Pristop, ki prepleta različne žanre ljubiteljske kulture, značilen za festivalska dogajanja, različne prireditve in dogodke, se je izkazal za primerno potrebno prakso. Izvedba takšnih dogodkov vpleta v dogajanje akterje, gledalce, naključne mimoidoče ter vse, kar v širšem smislu odseva in oblikuje našo kulturno identiteto. Pri organiziranju tovrstnih prireditev se ponuja prostor za ustvarjanje in poustvarjanje ter s tem možnosti tako za ohranjanje, doživljanje in bogatenje prostora kot za posodabljanje oziroma pot za vzpostavljanje razmerij v prihodnje, tudi v profesionalno kulturo. Predvsem pa takšen prostor, v katerem se spleta vezi in utrjuje družbena razmerja, nosi preprosto resnico, da v njem lahko vedno znova vsakdo občuti ali najde tisto, kar mu je vredno.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!