Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

KERAFEST – prvi mednarodni festival keramike v Kanalu

Letos se je v Kanalu zgodil velik kulturni preskok, saj je navkljub oteženim pogojem organizatorjem uspelo izpeljati do konca tako pomemben projekt, kot je prvi mednarodni festival keramike KERAFEST. 

Festivala so se udeležila vsa večja primorska keramična društva in keramično društvo iz sosednje Italije. Osrčje kanalskega trga Kontrada je tako za en dan zasijalo v ustvarjalni čarobnosti, razstavni predmeti so bili domiselno razstavljeni na masivnem kamnitem odru, okrog katerega so bile sistematično posejane prodajne stojnice unikatne ročne keramike. Sočasno so potekali voden ogled Galerije Rika Debenjaka, ogled razstave Prvinska peka v galeriji Keramost in prikaz vrtenja gline. V Parku Pečno je bila na ogled razstava Zvočila, ki je nastala kot raziskava keramičnih samozvočnikov članov Keramičnega kluba Kanal. V popoldanskem času pa je program vključeval predavanja in videoprojekcije vseh društev. Dogodek je tako sočasno povezoval večino kulturnih točk v Kanalu. 

Kanal je izredno bogato kulturno mesto, ki lahko svoj potencial s tovrstno odmevnimi kulturnimi dogodki razvije do mednarodne prepoznavnosti. Vendar bosta za takšen uspeh potrebna strokovno vodstvo in dobra vizija. Kerafest sodi v zvrst festivalov, ki ima to težnjo, saj je prvi tovrstni mednarodni festival na tem območju in v širši okolici. Neizpodbiten plus je tudi obnovljeni trg Kontrada s svojo arhitekturo, ki ustvari poseben ambient, ki se elegantno dopolnjuje s tovrstnimi vsebinami. Ključno sodelovanje pa je potekalo tudi med organizatorji Čili festivala in Kerafesta, ki so se odločili, da združijo moči in tako obiskovalcem ponudijo gurmansko in kulturno doživetje. S tem ko se je dogajanje razširilo po trgu in ulicah, je bil dosežen še en cilj, in sicer obiskovalci so se podali na raziskovalni sprehod po Kanalu. 

Glede na pozitiven odziv sodelujočih keramičnih društev in obiskovalcev bi lahko resno razmislili o festivalu, za izvedbo katerega bi se v prihodnjem letu lahko vse vpletene občine medsebojno povezale in tako ustvarile medobčinsko prepoznavni keramični kulturni festival.

 Zahvala gre vsem, ki ste dali svoj prispevek in tako ustvarili nepozaben dan.

Organizator dogodka Kerafest:

Klub keramikov kanal, vodja: Nika Šimac, P. D. Soča Kanal

 

Oglejte si tudi