Logo MojaObčina.si

Kanal ob Soči

JUTRI
23°C
5°C
PON.
21°C
6°C
Deli
2027

FOLKLORNO POPOTOVANJE PO SEVERNI PRIMORSKI

Srečanje folklornih in pevsko-godčevskih skupin Severne Primorske se je, podobno kot lani, odvijalo v dveh delih. Najprej je skupine gostil Tolmin (10. marec), teden dni za tem pa se je v Desklah predstavilo še osem tovrstnih sestavov (17. marec). Štiri folklorne skupine so se predstavile z novimi koreografijami ob živi glasbeni spremljavi. Zapele so tri skupine ljudski pevk, ljudski godci pa so zaigrali na melodična glasbila in ritmična zvočila.

 

Folklorne skupine na Slovenskem poustvarjajo plesno, pevsko, glasbeno in drugo duhovno dediščino, s kostumi in glasbili pa posegajo tudi na področje materialne kulture. Izvirnost in verodostojnost lahko skupine predstavijo na srečanjih, ki jih JSKD pripravlja na treh ravneh (območna, regijska, državna). Namen srečanj je prikazati najbolj kakovostne in reprezentativne koreografije/odrske postavitve odraslih in mladinskih folklornih skupin in s tem spodbuditi razvoj in kakovostno rast tovrstne produkcije.

 

Strokovna spremljevalka folklornih skupine je bila dr. Katarina Šrimpf Vendramin, etnologinja in kulturna antropologinja, ki je že v času študija raziskovala oblačilno kulturo Slovencev. Strokovna spremljevalka pevskih in godčevskih skupin pa je bila Nina Volk, akademska glasbenica, pianistka, ki se je z ljudsko glasbo srečala v otroštvu, v družinskem in širšem sorodstvenem okolju. Z bratom in očetom sestavlja trio Volk Folk, vodi različne seminarje s področja poustvarjanja pevskega in inštrumentalnega glasbenega izročila.  Dela strokovnih spremljevalk ne gre enačiti z delom žiranta, saj le- te skupinam svetujejo in jih vzpodbujajo za nadaljnjo kakovostno umetniško rast.

 

Obiskovalci so napolnili dvorano Kulturnega doma Deskle in ob koncu poudarili, da si želijo več tovrstnih večerov.

 

Sodelovale so naslednje skupine:

Folklorna skupina NA PLACI Šempeter pri Gorici

Dramsko pevska skupina ZARJA DU Ajdovščina

Folklorna skupina VIPAVA                           

Skupina ljudskih pevk KORENINE (I)                                 

Folklorna skupina BC Bovec                                              

Skupina ljudskih pevk KORENINE (II)                                

Folklorna skupina KAL NAD KANALOM                          

Pevsko godčevska skupina REZJANAB SASIEDI 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi