DANES
22°C
10°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

Kakovost kopalnih voda dobra, a previdnost velja

Sredi junija se začenja kopalna sezona. Po meritvah je kakovost naših kopalnih voda dobra, saj so vse kopalne vode v Sloveniji v zadnjih dveh sezonah ustrezale zahtevam evropske kopalne direktive in tako izpolnjevale minimalne pogoje.
Tekst: Nataša Bucik Ozebek

Sredi junija se na rekah, jezerih in morju začenja kopalna sezona. Meritve kažejo, da je kakovost naših kopalnih voda dobra in primerljiva s kakovostjo v ostalih Evropskih državah. V zadnjih dveh kopalnih sezonah so namreč vse kopalne vode v Sloveniji ustrezale obvezujočim zahtevam kopalne direktive in tako izpolnjevale minimalne zahteve. Vedno več naših kopalnih voda pa iz leta v leto izpolnjuje tudi strožje, zaenkrat zgolj priporočene zahteve kakovosti. Njihova ustreznost se spremlja vsake  štirinajst dni med kopalno sezono v sklopu državnega monitoringa kakovosti kopalnih voda. Nosilec monitoringa je Agenciji RS za okolje, izvajalci pa območni zavodi za zdravstveno varstvo.

Eno od merilnih mest na Soči je tudi v avtokampu Korada v Kanalu. Zadnjih pet kopalnih sezon so vsi vzeti vzorci skladni s priporočili Inštituta za varovanje zdravja RS, je pa pričakovano Soča v Kanalu močneje fekalno onesnažena kot višje v Posočju, a so parametri onesnaženosti še vedno znotraj meje dopustnega.

Zdravnica Nataša Šimac iz Zavoda za zdravstveno varstvo Nova Gorica kljub dobrim rezultatom analiz opozarja, da se vedno kopamo na lastno odgovornost. „Kopanje v rekah, jezerih in morju priporočamo le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode in ne na nenadzorovanih divjih kopališčih,“ pravi in dodaja, da je tveganje za mikrobiološko fekalno onesnaženje v naših krajih veliko, zato se moramo po kopanju čim prej splakniti s čisto vodo. Prav tako te vode ne smemo uporabljati za pripravo hrane in pijače na piknikih ob vodi.


Ne skačimo v vodo, če nismo prepričani o njeni globini. Foto: Lea Širok

Spomni tudi, da je reka Soča lahko tudi na kopalnih območjih mestoma deroča in polna brzic, zato ne gre podcenjevati njene moči. Posebej pa opozori na vpliv hidroelektrarn: „Na kopalnih območjih na Soči v Solkanu in Kanalu se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn lahko pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke, zato naj bodo tukaj kopalci še posebej pozorni.“ In še staro pravilo: ne skačimo v vodo, če nismo prepričani o njeni globini.

Oglejte si tudi