DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
15°C
Oceni objavo

"S trudom in znanjem se daleč pride"

Kristina Levpušček iz Kala nad Kanalom je na splošni maturi dosegla 31 od 34 točk. Obiskovala je gimnazijo splošne smeri v Novi Gorici. Njen dosežek, kot pravi, je bil posledica doslednega dela skozi celotno srednješolsko izobraževanje. Predvsem pa ji je bila vedno zelo pomembna podpora družine, ki jo je spodbujala in ji pomagala čez različne ovire.

Katere predmete si izbrala za izbirne?

Za splošno maturo sem si poleg obveznih predmetov (matematika, slovenščina in tuji jezik- španščina) na višjem nivoju izbrala še kemijo in zgodovino. Zgodovino sem si izbrala zaradi osebnega interesa, saj me je vedno zanimala. Mislim, da je poznavanje zgodovine zelo pomembno, saj ti le-to daje možnost, da vidiš realno sliko sveta in ne podležeš raznim dogmam in slepemu verovanju v kakršnekoli politične sisteme. Kemijo pa sem si izbrala zaradi nadaljnjega študija, saj so zahtevali en naravoslovni predmet kot pogoj ob omejitvi vpisa.


Si skozi srednjo šolo že vedela, kaj želiš študirati? Kakšen je tvoj sanjski poklic? 

Ko sem obiskovala prvi letnik, se mi še sanjalo ni, kaj bi študirala. Mislim, da se vsakdo prej ko slej vpraša, kaj želi doseči v svojem življenju in kje je njegov prostor pod soncem. Medicina me je začela zanimati ne le kot veda, ampak tudi zato, ker želim pomagati ljudem in poskušam razumeti, kako delujemo. Ko sem bila sprejeta na študij splošne medicine na ljubljanski fakulteti, se mi je od srca odvalil velik kamen. Moj sanjski poklic je psihiater, čeprav me privlači tudi delo dermatologa in imunologa.


Kakšno mnenje imaš o srednji šoli?
Gimnazija je bila kot moj drugi dom. Profesorji, knjižničarki in prijatelji so jo naredili nepozabno. Profesorji so bili čudoviti. Ne le da so mi dali ogromno znanja, ampak so iz mene in mojih sošolcev naredili tudi odrasle ljudi, ki imajo svoja mnenja in znajo kritično presojati. Poleg tega so me tudi podpirali in spodbujali. Če bi lahko izpostavila kakšnega profesorja, ki me je res navdušil in mi dal ogromno znanja, je to profesorica zgodovine Anastazija Bevčar. Naučila me je, da v življenje ni le črno in belo, ampak tudi sivo.


Imaš kakšen hobi?
Moja strast je prebiranje knjig. Obožujem tako klasične knjige, kot tudi trivialne. Poleg tega me navdušuje umetnost. Rada hodim v gledališče in galerije. Za zgodovino sta me navdušila dedek in oče, ki  veliko vesta o prvi in drugi svetovni vojni, čeprav je meni ljubše obdobje srednjega veka. Rada se sprehajam po čudoviti Banjški planoti, ki  ponuja poglede na visokogorje in potreben mir za sproščanje.

 

Kako bi se opisala?
Verjetno me najbolj zaznamujeta besedi vztrajna in deloholičarka. Vem, kaj želim doseči v življenju in sem za to pripravljena žrtvovati svoj prosti čas. Obenem pa stojim na realnih tleh in ne sanjarim, ampak si s trudom oblikujem svojo pot v svetu. Na tej stopnji življenja mi študij in nadaljnja kariera zelo veliko pomenita.


Kakšen je tvoj moto?

Moj moto je, da se s trudom in znanjem daleč pride. Pri doseganju svojih ciljev moraš biti trden in ne smeš dovoliti, da ti zlonamerne besede drugih vzamejo pogum. Pred seboj moraš imeti cilj in ko ga dosežeš, odtehta vsakršen napor.

Kristina Levpušček. Foto: osebni arhiv

Oglejte si tudi