Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

OOZ Nova Gorica povezuje regijo že 40 let!

Ob letošnjem jubilejnem letu, ko novogoriška Območna obrtno-podjetniška zbornica slavi 40 let delovanja, je na tradicionalni tribuni goriških županov, ki jo je zbornica 27. septembra gostila v obrtnem domu, beseda tekla o razvojnih izzivih, predvsem na področju turizma na Goriškem ter, seveda, zagotavljanju ustreznega strokovnega kadra. Kot ključne izzive so goriški župani in županja tokrat nanizali pravočasno načrtovanje, zagotavljanje ustrezne infrastrukture, razpisov in spodbud in, seveda, primernih kadrov. Na vrh lestvice potreb umeščajo tudi prisotnost banke, ki bi začutila okolje in pripomogla k razvoju lokalnega gospodarstva. Odpira se tudi vprašanje plačila, saj se precej usposobljenega kadra raje odloči za zaposlitev onkraj meje, kjer je plačilo za opravljeno delo bistveno višje kot v Sloveniji.

"Zagotovo je za ustrezen razvoj obrtništva in podjetništva v vsakem okolju pomembna urejena infrastruktura, se pravi primeren prostor, kjer obrtniki in podjetniki lahko izvajajo svojo dejavnost, cestne in železniške povezave, telekomunikacijska infrastruktura … Pomembne so tudi različne spodbude obrtnikom in podjetnikom v obliki javnih razpisov, kjer lahko obrtniki in podjetniki pridobijo nepovratna sredstva (npr. za nakup opreme – tako spodbudo zagotavljamo tudi na občini s pomočjo javnega razpisa za spodbujanje razvoja gospodarstva), in druge finančne spodbude. Občina Kanal ob Soči že vrsto let vlaga v Javni sklad malega gospodarstva Goriške, ki obrtnikom in podjetnikom omogoča najem brezobrestnih kreditov. Vsekakor pa so eden izmed bistvenih faktorjev razvoja podjetništva ljudje sami. Brez podjetnih ljudi tudi podjetništva ni,“ je za OOZ Nova Gorica povedala kanalska županja Tina Gerbec, ki je glede pomanjkanja kadra dodala: „Ne moremo si več zatiskati oči pred dejstvom, da kadrov ni. Primanjkuje jih tako v gospodarstvu kot tudi v javnem sektorju. Menim, da pomanjkanja kadrov ni moč reševati na mikro nivoju in zgolj na ravni promocije, temveč gre za veliko težavo, ki jo je nujno treba začeti reševati sistemsko na nivoju države z ustrezno spremembo šolskega sistema. Mladi se izobražujejo tudi v smereh in za poklice, ki se jih skoraj ne potrebuje, le da prinesejo naziv. Na tem mestu imajo veliko vlogo starši, ki bi morali pri svojih otrocih prepoznati, kateri poklic je njihovim otrokom pisan na kožo, in jih v tej smeri spodbujati. Prav tako je zmotno prepričanje, da morajo otroci za vsako ceno doseči visokošolsko izobrazbo. Na drugi strani je tudi nujno potrebno to, da se v javnosti začne vrednotiti in ceniti obrtniške poklice kot nujno potrebne in povsem ugledne poklice. Pri tem bi morala zbornica odigrati svojo vlogo."

 

Sicer pa je Območna obrtno-podjetniška Nova Gorica v prvi polovici oktobra skupaj s svojimi člani in gosti nazdravila prvim štirim desetletjem delovanja. „OOZ Nova Gorica je ena izmed najbolj aktivnih in prepoznavnih zbornic v Sloveniji, ki jo odlikuje dobra kondicija,“ so na slavnostni skupščini v en glas izpostavili člani zbornice in gostje. Predsednik novogoriške OOZ Zoran Simčič je o pomenu vztrajnosti in združevanja izpostavil: „Zbornica je v teh štirih desetletjih igrala pomembno vlogo koordinatorke, katere glavno vodilo je bilo omogočiti obrtnikom in podjetnikom kvaliteten servis. Z veliko vztrajnosti, obrtniško trmo in ljubeznijo do dela smo premagali številne izzive ter preizkušnje. Naš moto je bil in ostaja strokovnost ter kakovost zborničnih storitev za vse člane, prilagodljivost ter inovativnost.“ 

 

Dandanes OOZ Nova Gorica združuje 660 obrtnikov in podjetnikov, ki zaposlujejo preko 3300 oseb ter predstavlja pomembno, kredibilno ter ugledno institucijo, ki pomembno prispeva k razvoju gospodarstva na Goriškem ter ugledu obrtništva in podjetništva.

Oglejte si tudi