Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Kanal ob Soči
JUTRI
25°C
13°C
NED.
25°C
10°C
Oceni objavo

Odmeven protest društva EKO Anhovo in dolina Soče pred Državnim zborom

Pred državnim zborom je v petek, 4. 3. 2016, skupina predstavnikov društva EKO Anhovo in dolina Soče pripravila manjši protestni shod, s katerim je opozorila na sporne spremembe Zakona o varstvu okolja, ki jih je na ta dan sprejemal parlament..

Poslance, ki so prihajali v parlament, da nam zapišejo zakone o varstvu okolja, je počakala pred vrati državnega zbora in jim ponujala domačo »eko zelenjavo, obremenjeno  s težkimi kovinami«, prikazala, kaj vse kurijo Salonitove peči, jim delila prospekte naše lepe Soške doline in s transparenti opozarjala na degradacijo našega okolja. Na protestu so se društvu EKO Anhovo pridružili člani društva EKO Krog, ki so z dobro organizirano akcijo civilne družbe zaenkrat uspeli preprečiti cementarni v Trbovljah kurjenje odpadkov.

V petek, 4. 3. 2016, so v Državnem zboru RS sprejemali in žal tudi sprejeli za našo občino pomembne novele  Zakona o varstvu okolja. Društvo EKO Anhovo in dolina Soče nasprotuje novelam zakona, ki  se sicer na videz lepo bere in naj bi bil do okolja prijazen, v resnici pa se za posameznimi alinejami skriva  veliko pasti. Sporne so zlasti spremembe, da ima po novem okoljevarstveno dovoljenje neomejen rok trajanja (prej 10 let), če je za obrat strošek obratovanja previsok, lahko zniža okoljske standarde, vlada ima pravico, da izključi nevarne snovi iz seznama nedovoljenih, javnost  ima manjše možnosti odločanja o vplivih na okolje, ponoven inšpekcijski nadzor v hujših primerih kršitev  je po sprejetih novelah zakona  potreben  šelev času do šestih mesecev … Skratka kapital in politika imata še več možnosti, da izločita po besedah predsednika društva EKO Krog Uroša Macerla»moteči faktor«- civilno družbo, ki bi oteževala delovnje umazane industrije. Žal se v Občini Kanal ob Soči zelo malo ljudi zaveda, da so izpusti plinov, ki nastajajo pri kurjenju odpadkov in nevarnih odpadkov v Salonitu Anhovo, nevarni. V že tako obremenjeno okolje z azbestom prihaja sežigalnica odpadkov, ki ima bistveno manj stroge meje za izpuste kot objekti, ki so namenjeni le sežiganju odpadkov. Podjetje Salonit ima od leta 2014 dovoljenje za kurjenje  108 000 ton  odpadkov letno, od tega je lahko kar 15000 ton nevarnih.  Kuri lahko povsem legalno za okolje tudi zelo nevarne snovi. Po novi zakonodaji bo to dovoljenje trajno.

Predstavniki društva EKO Anhovo in dolina Soče so vložili veliko naporov, da bi prepričali poslance o problematiki tega zakona. Udeležili so se seje Parlamentarnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor v Ljubljani, kjer so bili člani odbora presenečeni nad alarmantnimi podatki o stanju okolja v srednji Soški dolini. O tem, da se v Salonitu kuri, slovenska javnost doslej skorajda ni bila seznanjena. Odbor je predlagane novele klub temu podprl. Na sestanek društva so pred sprejemanjem zakona povabili državnega svetnika dr. Zorana Božiča, ki se je zelo zavzel  za to, da se novel zakona ne sprejme.  Državni svet sprememb zakona v veliki meri prav zaradi prepričljivega  nastopa dr.  Zorana Božiča, ni potrdil. Po sprejetju zakona v parlamentu nameravajo svetniki podati veto na sprejem zakona.

Protesti društva EKO Anhovo in dolina Soče so bili zelo odmevni. O onesnaženosti okolja v naši občini in o sežiganju odpadkov v  Salonitu se je prvič pisalo in govorilo v vseh medijih. Izjave predsednika društva Bogomirja Bavdaža in aktivnega člana Ivana Križniča so poslušali na nacionalni televiziji in brali v vseh časopisih. Novinarji razumejo, da nam sežiganje odpadkov degradira okolje, a žal si velika večina prebivalcev občine zatiska oči pred resnostjo problema, kot si je pred tridesetimi leti, ko so v razvitem svetu že dobro vedeli, da je azbest tihi ubijalec.

Oglejte si tudi