Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
7°C
TOR.
28°C
10°C
Oceni objavo

ZBORZBIRK – Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom

Etnološka in vojna zbirka Jožeta Gorjanca iz Rodeža iz časa obeh svetovnih vojn
Tekst: Tanja Rijavec

 

Zbirka je nastala leta 2003 in je rezultat dolgoletnega zbiranja zagrizenega zbiralca, lovca in ribiča Jožeta Gorjanca iz Rodeža, znanega tudi kot »Pepe Bəlnauščk«. Razstavljeni predmeti, ki so dobili svoje mesto v garaži in sosednjem prostoru, so v večini stare fotografije oz. razglednice območja Deskel in Deskljanov ter etnološki in vojni predmeti iz časa obeh svetovnih vojn. Fotografije so postavljene na steno kot ogledalo domačinov, razstava pa je naslovljena s "Špiəγu Desklanov skozi stoletja" (Ogledalo Deskljanov skozi stoletja)".

 

Jože, rojen 1938, je z zbiranjem začel že v mladosti. Zaradi preživetja je tedaj veliko ljudi zbiralo železne in kovinske predmete prve svetovne vojne. Bolj intenzivno je z zbirateljstvom nadaljeval po upokojitvi leta 1991. Večino predmetov so mu podarili domačini, nekatere pa je našel odvržene na smetiščih.

 

Do sedaj je v Desklah pripravil že pet tematskih razstav starih fotografij in razglednic, naslednje leto ob 100. obletnici začetka soške fronte pa namerava postaviti še eno. Najverjetneje bo posvečena ženskam, ki so skupaj z otroki in starejšimi zapuščale domove in prevzemale vlogo odsotnih moških. »Spomniti bi se morali teh žensk, izgledajo stare na fotografijah,« potarna Jože. Rad se udeležuje sejmov, predvsem v Šempetru pri Gorici, ki jih vsakoletno organizira Društvo soška fronta Nova Gorica. Opazil je vedno več navdušenja nad zbiranjem, vedno več je zbiralcev in predmetov. Njegovo zbirko asi ogleda kar nekaj ljudi, tudi Italijani, ki pa želijo od njega kupiti predmete, vendar se Jože s tem ne ukvarja. Tudi predme nerad kupuje, spomni se, da je pred leti za razglednico Deskel plačal 55 evrov. Hrani tudi veliko fotografij Katarine Marinič – Tince, ki s 110 leti in 307 dnevi še vedno velja za najstarejšo Slovenko (1899-2010). Bila je namreč sestrična Jožetovega očeta Jožefa. Ob vprašanju glede prihodnosti zbirke, Jože hudomušno pripomni: »Bodo pripeljali kontejner na dvorišče in bodo nanj nalagali stvari«.

 

Slika 1: Zbiralec Jože Gorjanc in njegova zbirka.

Slika 2: Fotografija iz taborišča Bruck an der Leitha blizu Dunaja, kamor so zaradi začetka soške fronte maja 1915 preselili večino žensk, otrok in starejših iz Deskel, moški pa so odšli na bojišča. Ženske so se tam, poleg dela, tudi izobraževale za šivilje, kuharice. Na sredini sedi Margarita Gorjanc, Jožetova stara mama (1866-1949), levo od nje sta Jožetov oče Jožef (1900-1979) in njegov brat Rudolf, desno pa očetov brat Avgust (Avguštin, roj. 1901) in sosedov fant France.

Slika 3: Črno-bela razglednica, ki je bila posneta pred hotelom Križnič. Jožetov oče (levi z desne, z brki) in drugi so pospremili fante (letnike 1911) iz Deskel na "vízito" (nabor). Ti imajo na fotografiji suknjiče, okrašene s trakovi in rožami, k vojakom so odšli naslednje leto. V sredini je gospodinja hotela Križnič.

Slika 4: Vojni del zbirke Jožeta Gorjanca.

 

 

Besedilo in fotografije: Tanja Rijavec, Občina Kanal ob Soči, projekt Zborzbirk

 

Oglejte si tudi