Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Reševanje v gorah

Na Ministrstvu za obrambo je 24.1.2022 potekala avdio-video novinarska konferenca, na kateri smo predstavili reševanje v gorah. Številne nesreče v gorah zahtevajo hitro, usklajeno in profesionalno posredovanje. V Sloveniji za to, da ponesrečenci in oboleli v najkrajšem času prejmejo potrebno zdravniško oskrbo, poskrbijo gorski reševalci, zdravniki in dežurne posadke helikopterjev.

Slovenska vojska in Slovenska policija pomagata pri reševanju v gorah s helikopterji, ki so gorskim reševalcem na razpolago vsak dan v vidnem delu dne. Slovenska vojska zagotavlja dve dežurni posadki, ki sta v 15. minutah pripravljeni za polet. Dežurne helikopterske posadke so stacionirane na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru in na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku, prav tako je helikopter v 120-minutni stalni pripravljenosti za polet na letališču Cerklje ob Krki. Namestnik poveljnika 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Robert Špernjak je povedal, da bodo zaradi povečanega števila nesreč v gorah dodaten helikopter na Brniku zagotovili med zimskimi počitnicami.

Po besedah podpolkovnika Špernjaka od aktivacije do vzleta helikopterja v povprečju mine sedem minut. »Število posredovanj s helikopterji se je v zadnjih desetih letih podvojilo. Leta 2012 smo izvedli 91 helikopterskih reševanj, lani pa 196. Letos smo v gorah posredovali že desetkrat.« je povedal podpolkovnik Špernjak. Predsednik Komisije za letalsko reševanje GRZS Toni Smolej je ob tem dodal, da so gorski reševalci lani opravili več kot 630 reševalnih intervencij, od teh polovico s helikopterjem, in dodal: »Trenutno so razmere v gorah in visokogorju izredno zahtevne. Januarja letos je bilo že 41 nesreč v gorah, v katerih je umrlo devet ljudi. Opažamo, da veliko ljudi ni usposobljenih za turo, na katero gredo. Včasih imajo primerno opremo, vendar je ne uporabljajo pravilno. Vsem tem gornikom svetujem, da se pred svojim pohodom udeležijo gorniških tečajev, ki jih organizira Planinska zveza Slovenije.« Ob tem je Smolej opozoril, da vsaka intervencija zahteva tudi klasično reševanje, pri katerem pa ekipa pride na kraj nesreče »po tleh«. V enem takem dogodku je po Smolejevih besedah udeleženih minimalno 15 reševalcev, kar je zanje velik zalogaj.

Zelo zahtevno pa je tudi letenje v visokogorju. Podpolkovnik Špernjak je izpostavil vremenske razmere, ki so nepredvidljive in se hitro spreminjajo. Poleg tega pa se z višino zmanjšujejo tudi sposobnosti helikopterja. Poleg reševanja v gorah dežurne posadke Slovenske vojske letijo tudi za potrebe medbolnišničnih prevozov, prevozov inkubatorjev, gašenja, pomoči na težko dosegljivih območjih in nesreč večjih razsežnosti.

vir: Ministrstvo za obrambo (gov.si)


Oglejte si tudi