Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Zgled za ohranjanje vrednote miru

Čez nekaj dni, natančneje 9. maja, bomo v Sloveniji in Evropi praznovali dan Evrope. Praznik je zrastel na dediščini konca druge svetovne vojne, ki se je na evropski tleh končala 9. maja 1945. Pet let kasneje je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo, v kateri je predlagal ustanovitev evropske skupnosti za premog in jeklo. V kasnejših letih se je iz te skupnosti razvila današnja Evropska unija, katere članica je od leta 2004 naprej tudi Slovenija.

Dan Evrope je praznik miru in enotnosti v Evropi. Čeprav se nam je v Sloveniji in v Evropi včasih lahko zdelo, da je mir za večno priborjena in zapečatena danost ter samoumeven, pa zgodovina in aktualne razmere dokazujejo, da se je za eno najpomembnejših vrednot – za mir (in tudi za enotnost) – treba prizadevati praktično vsak dan.

Marsikdo med nami si ne more predstavljati, da je Evropo spet zajela nesmiselna vojna, ki je prinesla številne žrtve in povzročila uničenje, milijone ljudi je pognala z domov in pahnila v velike stiske. Kot da smo vsi skupaj pozabili na našo skupno dediščino, na dediščino dveh svetovnih vojn pa tudi vojne na območju nekdanje Jugoslavije. Imamo res tako slab spomin?

Moj pokojni oče je (skupaj z družino) svoja otroška leta med drugo svetovno vojno kot izgnanec preživel v nemških taboriščih, se srečeval z različnimi grozotami, lakoto, za današnjega človeka nepredstavljivimi stiskami. Še danes mi v glavi odzvanjajo njegove besede in misli o pomenu miru, varnosti, stabilnosti, ki jih je pogosto ponavljal. Očitno sem bil tedaj, ko je bil še med nami, premlad, da bi razumel njegovo sporočilo o pomenu miru. Danes se v luči razmer v Ukrajini spominjam njegovih besed in se vse bolj zavedam, da mir ni samoumeven ter da je od vseh nas in naših prizadevanj za mir odvisna naša skupna prihodnost.

Ne smemo pozabiti, kako pomemben je mir za vse nas. Vedno moramo stremeti in si po svojih močeh prizadevati za ohranjanje miru.

Pomemben prispevek k ohranjanju miru predstavlja tudi dolgoletno sodelovanje med občinama Jesenice in Nagold iz Nemčije, s katero smo pobrateni že več kot 27 let in vsa ta leta tvorno sodelujemo. Žal je koronavirus v zadnjih dveh letih onemogočil naša skupna druženja, izmenjave in obiske, ki smo jih načrtovali, a naša stremljenja po spoznavanju, razumevanju in sprejemanju drugih (ljudi, jezikov, kultur, navad, običajev, …) ostajajo nespremenjena.

Lani jeseni je občina Nagold za dolgoletno partnerstvo in tvorno sodelovanje, utrjevanje vezi in razvoj vrednot partnerstva ter sodelovanja med evropskimi narodi z občino Longwy iz Francije in občino Jesenice prejela diplomo Sveta Evrope. Slovesna podelitev diplome je lani potekala le na daljavo (preko video povezave). Že lani smo se tudi dogovorili, da bomo prejem uglednega priznanja, ki podpira naša skupna prizadevanja, javno zaznamovali takoj, ko bodo to omogočale razmere.

Veselimo se obiska Nagolda in prireditev, ki jih ob dnevu Evrope pripravljajo gostitelji z namenom ohranjanja in nadgrajevanja medsebojnih vezi med občinama in našimi ljudmi. Prav te vezi nam omogočajo boljše medsebojno poznavanje, razumevanje razlik med nami in utrjevanju skupnih vrednot – vrednot, ki nas povezujejo. Med temi ima letos v luči dogajanja v Ukrajini še posebno težo – mir.

Poleg domačinov bodo na prireditvah sodelovali predstavniki iz občine Longwy, Jesenice bomo zastopali predstavniki Občine, folklorna skupina Juliana s Hrušice in nekateri podjetniki. Seveda ne bodo manjkali niti fotografi iz pobratenih občin, ki so najzaslužnejši za vzpostavitev sodelovanja med občinama Jesenice ter Nagold in so tudi v obdobju koronskih omejitev negovali dobre vezi in nadgrajevali medsebojno sodelovanje (tudi s spletnimi fotografskimi razstavami).

Mir je vrednota. Vesel in ponosen sem, da k ohranjanju miru po svojih močeh prispevamo tudi v naši lokalni skupnosti, hkrati želim, da bi v tem ostali zgled.


Oglejte si tudi