Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

MLADI RAZVESELJUJEMO STAREJŠE

V zadnjih obdobjih so razlike med mlajšo in starejšo generacijo vedno bolj opazne. Razlogi za večanje medgeneracijske odtujenosti se skrivajo v hitrem tehnološkem razvoju, drugačnem načinu življenja ter demografskih spremembah. Da bi medgeneracijski prepad zmanjšali, na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske ob financiranju Občine Kranjska Gora že vrsto let izvajamo program medgeneracijskih srečanj in aktivnosti, ki jih povezujemo v projekt Mladi razveseljujemo starejše.

Osnovni namen projekta je otrokom približati razumevanje oseb v vseh starostnih obdobjih ter starejšim skozi različna srečanja in aktivnosti popestriti vsakdan in povečati njihovo socialno vključenost. Mlade učimo spoštljivega odnosa do starejših ter sprejemanja starosti in drugačnosti, kar pripomore k vzpostavljanju lepšega in boljšega odnosa med generacijami.

Letos se je Razvojna agencija Zgornje Gorenjke ponovno povezala z Osnovno šolo Josipa Vandota Kranjska Gora in Domom Viharnik. K sodelovanju je bila povabljena tudi ustvarjalka Tania Košir. Skupaj so izvedli 3 delavnice za starejšo in mlajšo generacijo.

V marcu smo na OŠ Josipa Vandota povabili delovno terapevtko Elviso Čatak in njene varovance iz Doma Viharnik. Pod mentorstvom učiteljice Marte Mertelj, s katero RAGOR sodeluje že vrsto let in njenimi učenci, smo iz gline izdelali sklede različnih oblik. Nekateri pa so svojo umetniško žilico izrazili z oblikovanjem glinenih posodic.

Ko so se izdelki spekli, smo se ponovno srečali na OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora, kjer smo izdelke še pobarvali in jih glazirali.

V aprilu pa smo izvedli še zadnjo delavnico. Tokrat smo v Dom Viharnik povabili učence in učiteljico Marto. Pod mentorstvom ustvarjalke Tanie Košir smo na lesene deske lepili barvne metuljčke. Tema letošnjih izdelkov je pomlad.

V torek 18. 4. 2023 smo v avli Doma Viharnik otvorili razstavo izdelkov, ki so nastali tekom projekta. V kratkem programu nas je pozdravila podžupanja Občine Kranjska Gora gospa Klavdija Gomboc. Lepe besede pa sta nam namenili tudi direktorici Doma Viharnik in Razvojne agencije Karmen Romih in Eva Štravs Podlogar. Pozdravil pa nas je tudi ravnatelj OŠ Josipa Vandota Milan Rogelj. Program  je glasbeno popestril pevski zbor OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora pod mentorstvom Ane Kresal.

Vsem sodelujočim se še enkrat iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in pomoč ter se veselimo novih druženj in izzivov.

Ana Morticia Štempihar

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Oglejte si tudi