Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
4°C
PON.
25°C
2°C
Oceni objavo

Odprtje razstave ZAMRZNJENI ČAS – Robert Strahinjić

V sredo, 14. decembra 2022, smo s kulturnim programom Glasbene šole Jesenice otvorili fotografsko razstavo gostujočega fotografa iz Foto kluba Skupina 75.

Fotograf Robert Strahinjić je predstavil kolekcijo fotografij, kateri je nadel naslov ZAMRZNJENI ČAS.

Na umetnike je morje vedno vplivalo s posebnim čarom. Njegove spremembe ne nastajajo le ob menjavi letnih časov, kajti sposobno je nenadnih sprememb, temveč se nam predstavi z njegovimi mnogoterimi obrazi, prikaže se nam kot s soncem obsijana mirnost, prehaja v razpoloženjsko vzvalovanje, vse do prikaza pobesnelih valov in morskih tokov.

Veliko je povezav s človekom. Morje je vir preskrbe, kraj popotovanj in raziskovanj, cilj turistov, pa tudi duhovna hrana za pesnike in sanjače.

Robert Strahinjić se približa morju, a se izogiba hrupnih dopustniških okolij, kot tudi epike Josepha Conrada. Za svoj projekt je izbral hladno in osamljeno spokojnost zimskega časa in nam ponuja metafizična obrežja z minimalističnim pristopom, skozi tih in nostalgičen črno-beli okvir.

V njegovih upodobitvah se ne pojavi noben človeški lik, noben galebov let, nobeno strmoglavljenje kormorana, ni nobenih valov, ki se s penečo silo lomijo na obali, niti ne malih čolnov, ki se vračajo z ribolova. Našli pa bomo zgradbe, ki jih je razjedel čas in male svetilnike, ki se kot stražarji dvigajo iz vode, ki jo zastira rahla neostrina.

V teh brezbarvnih lagunah in v pričakovanju, da se mrzla sezona umakne toplini, ki bo prinesla barvo obalnim sipinam, so edini elementi, ki zmorejo poslušati in sprejeti šepetanje morja, osamljene čeri, boje in vijugaste cevi.

Puhastim ozračjem, ki se zdi, kot bi vsrkavale odmeve in pljuskanje morja, se zoperstavljajo ritmične geometrije polomljenih mostišč, medtem ko čiste diagonale pomolov in privezov nakazujejo namišljene morske poti, ki molijo proti skrivnostnim obzorjem.

… je zapisala kritičarka Lorella Klun


Vabljeni na ogled razstave.

Razstava je na ogled do torka 10. januarja 2023.


(vir: fd-jesenice.si)

Oglejte si tudi