Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Obnova Ruardove graščine v polnem teku

Obnova Ruardove graščine je ena najobsežnejših investicij, ki se trenutno izvajajo v občini Jesenice. V preteklem letu so na objektu potekale obsežne raziskave, na podlagi ugotovljenega dejanskega stanja pa je bilo treba prilagoditi izvedbo del. Trenutno se po fasadi na nivoju prvega nadstropja izvajajo horizontalne potresne vezi, v podstrešju se rušijo nenosilne opečne stene, pod obstoječo streho se izvaja montaža jeklene oziroma kovinske konstrukcije novega ostrešja, pripravlja pa se tudi izvedba novega lesenega ostrešja, ki bo izvedena po končani montaži kovinske konstrukcije. Vsa dela so usklajena z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj.

Investicija je ocenjena na dobra dva milijona evrov, pri tem pa nam je uspelo pridobiti sofinanciranje s strani Evropske unije iz Kohezijskega sklada v višini 152.000 evrov, kar predstavlja vseh 40 % sredstev sofinanciranja upravičenih stroškov investicije.

Cilj investicije je obnova objekta, ki bo omogočala kvalitetno ureditev muzejskih prostorov in delovanja Gornjesavskega muzeja Jesenice, hkrati pa tudi ohranitev in predstavitev čim bolj avtentičnega stanja objekta, ki je v jeseniški zgodovini še kako pomemben. To njegovo pomembnost – ne le za lokalno okolje temveč tudi širše – je prepoznala tudi država, ki je v preteklem letu celotno fužinarsko naselje Stara Sava razglasila za kulturni spomenik državnega pomena.

 

Oglejte si tudi