Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Na mejnem platoju Karavanke proslavili dan državnosti

Slavnostni govornik generalmajor Ladislav Lipič je na osrednji slovesnosti ob dnevu državnosti opozoril na nevarnost molka, potvarjanje zgodovine in pomen prelomnih dogodkov, ki so se pred 28. leti odvijali na platoju Karavanke.

 

V petek, 21. junija, je Občina Jesenice v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska in Policijskim veteranskim društvom Sever Gorenjska na nekdanjem mejnem platoju Karavanke, kjer stoji spominsko obeležje v spomin na dogajanje v času osamosvojitvene vojne pripravila osrednjo slovesnost ob dnevu državnosti. Ob praporih veteranskih združenj sta zbrane nagovorila jeseniški župan Blaž Račič in Predsednik zveze veteranov vojne za Slovenijo, generalmajor Ladislav Lipič.

Kot je v uvodnem nagovoru povedal župan Račič je dan državnosti eden najpomembnejših praznikov, saj se spominjamo upora: »Dvakrat smo se Slovenci uprli, dvakrat svetu sporočili, da se ne pustimo teptati. Pomembno pa je tudi sporočilo miru, saj danes, ko se v svetu širijo različne oblike nestrpnosti, pogosto pozabljamo, kaj pomeni vojna.« Slavnostni govornik, predsednik združenja veteranov vojne za Slovenijo, generalmajor Ladislav Lipič, je dejal, da je bil slovenski narod v zgodovini večkrat porinjen v vojno: »Slovenski narod je v dvajsetem stoletju preživel dve svetovni vojni, ob koncu pa bil porinjen v tretji spopad za svojo domovino. Vrh Jugoslovanske armade je v Karavanškem predoru in letališču Brnik, videl pomembna strateška cilja, v luči tega pa moramo razumeti razmere v katerih so se znašli tedanji branitelji. Vzpostavitev ponovnega nadzora nad temi cilji, je ena najzahtevnejših aktivnosti tedanje teritorialne obrambe in milice, ki je imela zelo spodbuden odmev. Osamosvojitev Slovenije je zgodovinski proces, v katerem so sodelovale številne generacije Slovenk in Slovencev, naša generacija pa je imela privilegij in čast, da je omogočila nastanek lastne in samostojne države. Veterani vojne za Slovenijo smo zaradi opisovanja zgodovine uporništva, deležni očitkov in žalitev, češ da poveličujemo obdobja, ki z osamosvojitvijo nimajo nič skupnega. Omalovaževanje ali zanikanje kontinuitete, je za razvoj nacionalne zavesti kratkovidno in žaljivo do tistih, ki so se skozi vso zgodovino trudili za narodovo samobitnost, ki mora biti nad vsemi svetovnimi nazori. Danes je čas da se vprašamo, kaj lahko storimo, da bo država pravičnejša, prijaznejša, enakopravnejša. Bomo to dosegli sklonjenih glav? S tišino? Obkrožajo nas manipulacije, sovražni govor, populizem majhnih politikov in zaničevanje različnosti. Sovražni govor zavijamo v celofan svobode govora, soočamo se z ozemeljskimi apetiti sosednjih držav, ob katerih se ne moremo izogniti primerjavam z zahtevami drugih časov, za katere smo mislili, da so bili z zmago protifašističnih sil preseženi. Ob tem ne smemo biti tiho, ne doma in ne v Evropi. Pravijo kdor molči devetim odgovori, nasprotno pa zgodovina uči, da je molk tiho pristajanje.« V kulturnem programu, ki ga je povezovala Branka Smole, so nastopili pihalni orkester Jesenice–Kranjska Gora, pevski zbor veteranov vojne za Slovenijo in Prežihove Mete, pevska skupina učiteljic iz OŠ Prežihovega Voranca Jesenice.

Oglejte si tudi