Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Novi razpisi Ekosklada

Občina Jesenice spodbuja občane k prijavi na nove razpise Ekosklada. Letos je Ekosklad naredil nekaj bistvenih sprememb, ki so dvignile višino nepovratnih sredstev za fizične osebe.

Kotli na lesno biomaso ter toplotne črpalke so od letošnjega poletja subvencionirani tudi do 50 % ali do višine 4000 EUR. Upravičeni stroški pa poleg nakupa kotla vključujejo tudi predelavo razdelilca, zalogovnika vode ter drugih stroškov, ki so povezani z investicijo. Podobno velja tudi za priklope na daljinsko mrežo, v kolikor je razvod mreže v vaši bližini.

Pri prenovi obstoječih stavb je Ekosklad tudi začel spodbujati izvedbo več ukrepov hkrati, in v kolikor se izvedejo vsaj trije ukrepi, ste upravičeni do višje nepovratne subvencije. V tem primeru se subvencija poveča za 50 %, vendar le do 30 % skupne vrednosti investicije. V preteklosti je bila skupna subvencija le do 20 %. V ta sklop so vključena npr. okna, izolacija fasad in streh, prezračevalni sistemi in podobno.

Ekosklad je pripravil tudi spremembe za občane z nižjimi prihodki. V primeru izpolnjevanja pogojev Ekosklad financira tudi do 100 % investicije. Pomembno je, da oseba dejansko prebiva na naslovu ter da je že 9 mesecev prejemnik socialne pomoči. Prijavitelj pa mora biti tudi lastnik ali solastnik v določenem deležu za stavbo, ki jo prijavlja.

Več informacij dobite na spletni strani Ekosklada na odseku za fizične osebe. Številke razpisov so 74SUB-OB19 za hiše, večstanovanjski bloki imajo razpis 48SUB-SKOB17, za vse, ki so na socialni podpori pa velja tudi razpis ZERO500. Investitorji novogradenj pa imajo na voljo razpis 73SUB-SNESOB19 za skoraj nič energijske zgradbe. Pri tem razpisu je več stopenj subvencije, ki pa se okvirno gibljejo od 11.000 do 15.000 EUR.

Dodatne informacije lahko dobite na Ekoskladu, spletnih straneh Ekosklada ali pa energetsko svetovalni pisarni ENSVET.

"V občini se trudimo, da bi vsem občanom omogočili čim večjo dostopnost do informacij in subvencij za energetske prenove. Občina Jesenice tudi na javnih stavbah nadaljuje zniževanje rabe energije in stroškov. Z energetskim knjigovodstvom se spremlja vse porabe na javnih zavodih. V letošnjem letu je občina izbrala novega energetskega upravljalca za zmanjšanje stroškov energije. Posebna pozornost je bila v času korona krize, saj so javni zavodi odklapljali vse porabnike energije, ki niso nujni. Tako je bilo tudi v času korone izvedenih kar nekaj prihrankov. Občina nadaljuje tudi aktivnostmi za pridobitev kohezijskih sredstev za energetsko sanacijo javnih stavb ali preko drugih razpisov", je ob tem povedal župan občine Jesenice Blaž Račič.

 

Pripravil: Metod Ivančič, univ. dipl. inž. str., EUREM energetski manager, ENERGOMEN d.o.o.

 

Oglejte si tudi