Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Brez čebel ne bo življenja

Spoštovane bralke, cenjeni bralci, pred vami je zadnji v vrsti prispevkov Štartaj kot čebelar. V preteklih mesecih smo spoznavali življenje čebel in delo čebelarja. Ponudili smo vam vrsto koristnih nasvetov za bodoče čebelarje. Pokukali smo v zgodovino čebelarstva in vas nasploh želeli navdušiti za čebelarstvo.
Za konec se bomo posvetili še čebelarjevi skrbi za ohranitev čebel. Brez čebel ne bo življenja. Vsaka tretja žlica naše hrane je odvisna od čebel. Sta vam ta stavka znana? Kaj pa lahko vsak izmed nas naredi, da pomaga čebelam preživeti? Skrb za čisto okolje brez smeti že dolgo ni več dovolj. Naši ukrepi morajo biti precej učinkovitejši.

 

Eden izmed pomembnih ukrepov je ozaveščanje javnosti. 20. maj je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije leta 2017 Generalna skupščina OZN razglasila za svetovni dan čebel. Na pobudi ČZS po slovenskih šolah in vrtcih že več kot 10 let izvajamo Slovenski tradicionalni zajtrk. Veliko se dela na promociji čebel in čebelarstva. 

 

Ali ste vedeli?

  • Od opraševanja čebel je odvisna vsaka tretja žlica hrane.
  • Varoja je v 70. letih 20. stoletja prišla iz Azije, preko Japonske in Rusije s trgovanjem s čebelami.
  • Leta 2017 je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije 20. maj razglašen za svetovni dan čebel.
  • Leta 2018 je bila ustanovljena Slovenska čebelarska akademija, ki širi strokovno znanje o čebelarstvu v mednarodnem prostoru.
  • Pregovori in reki: Anton Janša: Po bučelah se vižej! (Po čebelah se zgleduj!)

Povezave

cebelar.com

Oglejte si tudi