Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Najlepša turistično-informacijska točka na Krožni poti Prijetno domače je v Zagradcu

V petek 18. oktobra je na Jurčičevi domačiji na Muljavi potekala slovesnost ob nedavnem Svetovnem dnevu turizma in 30-letnici Turističnega društva Muljava, ob tej priložnosti pa so bili proglašeni tudi rezultati letošnjega ocenjevanja urejenosti turistično-informativnih točk na Krožni poti Prijetno domače.


Jurčičeva domačija, ki predstavlja enega najdragocenejših kulturnih in turističnih biserov v naši občini, je bila minuli petek povsem v znamenju turizma. Občinska turistična zveza Ivančna Gorica in domače turistično društvo sta skupaj z osebjem Jurčičeve domačije obeležila nedavni Svetovni dan turizma in jubilej domačega turističnega društva. Z nestrpnostjo pa so bili pričakovani tudi rezultati izbora najbolj urejene turistično-informativne točke v letu 2013. Zbrane je najprej nagovoril predsednik TD Muljava, Gašper Erjavec, ki se je ob tej priložnosti zahvalil ustanoviteljem društva, ki so pred 30-leti videli potrebo po razvoju turizma tudi s pomočjo društvene dejavnosti. Društvo je vseskozi uspešno delovalo tako na lokalnem kot širšem nivoju in se pri tem uspešno povezovalo tudi z ostalimi Muljavskimi društvi in muzejem na Jurčičevi domačiji. Kot je dejal predsednik, je povezovanje tudi vizija za prihodnost.

 

Ob tej priložnosti so zbrane nagovorili tudi nekateri gostje. Društvu je ob jubileju najprej čestital predsednik KS Muljava, Janez Drobnič, predsednik Občinske turistične zveze Ivančna Gorica, Pavel Groznik ,pa je ob tej priložnosti še posebej poudaril v kako lepem kraju živijo prebivalci Muljave. Pohvalil je skrbno negovanje kulturne zakladnice pisatelja Jurčiča in izpostavil še druge znamenitosti, na katere so lahko ponosni. V zadnjih letih je Muljava dosegla tudi vidne uspehe pri ocenjevanju v akciji Turistične zveze Slovenije, Moja dežela lepa in gostoljubna, seveda pa si brez zagnanih krajanov ne bi mogli predstavljati vsakoletne zaključne prireditve ob Jurčičevem pohodu. 


Jubilej Turističnega društva Muljava je počastil tudi podpredsednik Turistične zveze Slovenije, Vlado Kostevc. Izrazil je zadovoljstvo, da na Muljavi tako uspešno razvijajo turizem, še posebej pa je pohvalil aktivnosti Občine Ivančna Gorica, ki je s prepoznavno blagovno znamko Prijetno domače storila veliko na promociji občinske turistične ponudbe. Ob županovi odsotnosti zaradi neodložljivih obveznosti je v imenu Občine Ivančna Gorica pozdravil navzoče turistične delavce in predstavnike krajevnih skupnosti Miha Genorio iz turistične info pisarne Ivančna Gorica. Predstavil je minule aktivnosti na področju turizma v občini. Zlasti je izpostavil povezovanje različnih deležnikov na področju turizma, ki je nujno za razvoj in trženje turistične ponudbe. Osrednji tovrstni povezovalni projekt je tudi Krožna pot Prijetno domače, po kateri je bila pred kratkim uspešno izpeljana pešpot. Prostovoljno in profesionalno delo v turizmu in kulturi, pa naj bi povezal tudi javni zavod Prijetno domače, ki je v ustanavljanju. 


Nagovorom gostov je sledil še slavnostni del prireditve v katerem je potekala proglasitev najlepše urejene turistično-informativne točk na Krožni poti Prijetno domače. Letos je Občinska turistična zveza Ivančna Gorica že drugo leto ocenjevala urejenost lokacij kjer so točke postavljene in letos je prestižni naslov pripadel Zagradcu. Priznanje je v imenu TD Zagradec prevzela članica TD Zagradec, Helena Žnidaršič. Za Zagradcem sta se zvrstila še Metnaj in Sobrače.

Ob okroglem jubileju je spominska priznanja podelilo tudi vodstvo turističnega društva in sicer sta priznanje prejela oba dosedanja predsednika društva, Stane Kovačič in Uroš Lampret ter društva in organizacije s katerimi je TD Muljava v vseh letih delovanja največ in uspešno sodelovala. To so Občinska turistična zveza Ivančna Gorica, Občina Ivančna Gorica, KD Josipa Jurčiča Muljava, KD Kresnička, KS Muljava, PGD Muljava in Podružnična šola Muljava.


V kulturnem programu je zapela Maša Zajec, dijakinja Srednje šole Josipa Jurčiča, učenci Podružnične šole Muljava pa so zaplesali, zapeli in zaigrali zanimiv skeč o tem kako tuji turisti doživljajo obisk Muljave. In prav najmlajši so dokazali, da se za prihodnost turizma na Muljavi in občini Ivančna Gorica ni bati. 


Vir (tekst in foto): http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=1055

Oglejte si tudi