Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Zlata maša v Zagradcu

V nedeljo, 14. julija, je bilo v župniji Zagradec slovesno praznovanje. Med župljani so bili kar trije duhovniki, ki so obhajali različne obletnice mašniškega posvečenja.

Zlatomašnik je bil rojak monsinjor g. Franc Trunkelj, ki je doma iz Kitnega Vrha oziroma iz zaselka Kobiljek. Kljub nekaj desetletnemu obolenju glasilk so bile njegove besede med vodenjem maše jasne, čiste in umirjene. Posebej ganljivo je pripovedoval o svoji duhovniški poti. Že več let je kot notar cerkvenega sodišča zaposlen v Nadškofiji v Ljubljani. Med njegovim službovanjem na škofiji se je zvrstilo kar sedem škofov, med katerimi je v nagovoru izpostavil dva. Še posebej se rad spominja svojega birmovalca škofa Antona Vovka in dr. Alojzija Šuštarja, za katerega meni, da je imel veliko vlogo v času slovenskega osamosvajanja.

Drugi slavljenec, ki je praznoval 30 let mašniškega posvečenja, je bil dr. Jože Plut, doma iz Valične vasi. Doktor Plut je v pridigi orisal življenjsko pot zlatomašnika in poudaril, da g. Trunkja zaznamujejo tri temeljne lastnosti. Prva njegova lastnost je, da ima močno vero v Boga, cerkev in Slovenski narod, druga, da je mož discipline in dela ter tretja, da je zelo skromen in ponižen.

Jubilant pa je tudi domači župnik g. Sašo Kovač, ki je praznoval 10. obletnico mašniškega posvečenja. Izhaja iz Žužemberka in ker dobro pozna suhokranjske ljudi, se je kmalu vživel v župnijo. V petih letih službovanja v Zagradcu je naredil velike premike na verskem in gospodarskem področju.

Celotno bogoslužje sta z izbranim petjem polepšala otroški in mešani pevski zbor Zagradec, pod vodstvom ga. Vanje Erjavec Strmec in g. Roberta Kohka. Piko na i je dodala solistka Anamarija Lazarevič, odlična sopranistka, ki prihaja iz Valične vasi.

Preden je zadonela Zahvalna pesem, so se vsem slavljencem zahvalili člani župnijskega pastoralnega sveta, člani KS Zagradec z ga. Biljano Gartner na čelu, ter navsezadnje vsi farani župnije Zagradec. Zahvalili so se za vse kar so dobrega storili za cerkev na Slovenskem in prosili za Božji blagoslov, zdravje ter molitev za nove duhovne poklice, ki jih v Sloveniji zelo primanjkuje.

Po končani sveti maši je pred cerkvijo sledilo družabno srečanje v obilju sladkih dobrot domačih gospodinj in rujne kapljice. S plesom pa so pomašno slovesnost popestrili še člani Folklorne skupine Vidovo iz Šentvida pri Stični.

Zapisal: Martin Plut; Foto: Aleksander Bonifer

Oglejte si tudi