Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Zlata maša nekdanjega opata p. Janeza Novaka

Minulo nedeljo, 12. julija, je v stiški baziliki svojo zlato mašo daroval pater Janez Novak. Mnoga leta svojega delovanja je posvečal župniji Stična in Cistercijanskemu samostanu Stična. Praznovanje petdesetletnega duhovniškega služenja Cerkvi je potekalo ob upoštevanju ukrepov in preprečevanju širjenja novega koronavirusa.

P. Janez Novak je bil rojen kot tretjih od petih otrok družini iz Kriške vasi nad Višnjo Goro. Za duhovniški poklic se je odločil tudi njegov brat, nam vsem poznani p. Avguštin. Pater Janez je v stiški samostan vstopil leta 1961, nato je obiskoval gimnazijo v Pazinu ter v Malem semenišču v Vipavi, kjer je maturiral. Leta 1969 je opravil slovesne zaobljube, naslednje leto pa je bil posvečen v duhovnika v stiški baziliki. Po mašniškem posvečenju se je razdajal župniji najprej kot kaplan (v letih 1970 – 1981), nato pa kot župnik vse do leta 2007. V času župnikovanja je ustanovil župnijsko Karitas, oživil je apostolstvo sv. Cirila in Metoda – zvezo molivcev za edinost kristjanov, svoj pa je posvetil in ga še posveča lučkam iz skupine Vera in luč. Leta 1989 je sodeloval tudi pri procesu delitve župnije Stična oziroma pri nastanku nove župnije Ivančna Gorica.

Poleg župnijskega dela je bil p. Janez leta 2005 imenovan tudi za dekana grosupeljske dekanije. V samostanu je opravljal službo arhivarja in bil od leta 1997 samostanski prior – opatov pomočnik. V letu 2007 je kot opat prevzel odgovorno vodenje starodavne stiške opatije in jo vodil vse do lanskega leta, ko je vodenje opatije predal novemu opatu p. Maksimilijanu Fileju.

Ob jubileju so se zlatomašniku s skromnim darilcem zahvalili njegovi domači, župljani, skupaj z župnikom p. Brankom in kaplanom p. Jono in predstavnica skupine Vera in luč ter mu zaželeli obilo božjega blagoslova in trdnega zdravja.

Praznovanje se je po maši nadaljevalo pred stiško baziliko.

Foto: Tomas Štefe

Oglejte si tudi