Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Žalna slovesnost v spomin na častnega občana dr. Mihaela Glavana

V sejni sobi Občine Ivančna Gorica je 18.3.2022, potekala žalna slovesnost v spomin na nedavno preminulega dr. Mihaela Glavana, publicista, urednika in častnega občana občine Ivančna Gorica. Žalno sejo sta pripravila Občina Ivančna Gorica in Mestna knjižnica Grosuplje, v sodelovanju z enoto knjižnice v Ivančni Gorici. Žalna seja v živo je bila lahko izvedena glede na izboljšano epidemiološko sliko in nedavno rahljanje ukrepov.

Žalne seje so se udeležili župan Dušan Strnad, podžupan Tomaž Smole, častna občana Jernej Lampret in Marjan Balant, nosilci naziva ambasadorji občine, člani Občinskega sveta Občine Ivančna Gorica, predstavniki javnih zavodov, društev člani uredniških odborov, dolgoletni Glavanovi prijatelji in sodelavci ter njegovi sorodniki.

Župan Dušan Strnad je v nagovoru povedal, da je bil dr. Mihael Glavan eden tistih posameznikov v naši občini, ki so s svojim poklicnim, znanstveno-raziskovalnim delom močno presegli lokalne okvirje. »A ena izmed pomembnih lastnosti dr. Glavana je bila ta, da nikoli ni pozabil na domače okolje, še več - trdno je bil prepričan, da naša narodna identiteta izvira iz lokalnih okvirjev. Trubar, Jurčič in drugi so črpali iz svojih korenin. Le tako se je moglo roditi vse tisto, kar danes poznamo kot slovenski jezik, književnost, kultura in narodova omika«. V nadaljevanju je Strnad povedal, da je nenadno slovo presenetilo prav vse, ki smo samo kakšen dan pred tem skupaj z njim praznovali zaključek nadvse uspešnega leta Josipa Jurčiča v okviru katerega je bil delež g. Glavana izjemen in nenadomestljiv. »Lani decembra je prav na tem mestu, v sejni sobi občine, v prijetnem vzdušju na pot med bralce pospremil svojo knjigo Naš Jurčič in takrat si seveda nihče ni niti predstavljal, da ga kmalu ne bo več med nami«. Veličine njegovega ustvarjanja in raziskovalnega opusa se je zavedala tudi Občina Ivančna Gorica, ki mu je leta 2015 podelila najvišje občinsko priznanje – naziv častni občan.

»Marsikaj od tistega, kar je na njegovi delovni mizi ostalo nedokončanega, je sedaj položeno pred nas kot izziv in velika obveznost, da nadaljujemo z njegovim delom. Le tako bomo zares pokazali, da smo ga cenili in spoštovali«, je zaključil Strnad in vsem njegovim najbližjim v imenu vseh občank in občanov občine Ivančna Gorica izrekel iskreno sožalje.

Dr. Mihaela Glavana so v nacionalnem in našem lokalnem okolju zaznamovale knjige, rokopisi, prvotiski ter protestantska literatura in je sodil med najvidnejše strokovnjake in poznavalce na področju književnosti in zgodovine slovenske knjige. V našem, domačem prostoru pa se je še posebej zapisal kot avtor in urednik številnih domoznanskih prispevkov o naših krajih in ljudeh skozi čas. Kot je povedala nekdanja direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek, je g. Glavan odšel sredi priprav na izid 32. številke Zbornika občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje, katere glavni pobudnik in urednik je bil. Prav tako je bil sredi priprav na izid nove knjige v Domoznanski zbirki treh občin. »V našem spominu bo ostal kot ambasador slovenske literature in kulture v domačem prostoru in na tujem ter izjemen strokovnjak in odličen sodelavec. Sam je ob neki priliki zapisal: Zgodovina človeštva je zgodovina ljudi, torej zgodovina življenja in smrti. Za sončno lučjo dneva pride mrak in za mrakom trda noč. Toda v to noč, v kateri počiva dr. Mihael Glavan, lahko kadarkoli posvetimo z lučjo njegovih del, ki jih je zapisal, in svetlih prijateljskih spominov, v katerih se bo še naprej  družil z nami.«

Ob koncu se je hči pokojnega g. Glavana zahvalila v imenu svojcev vsem navzočim za izkazano čast za pokojnim očetom.

V programu smo lahko prisluhnili tudi Glavanovim mislim o pomenu domoznanstva in o našem rojaku Jurčiču, ki jih je prebral Roman Rozina iz Knjižnice Ivančna Gorica ,večer spominov pa je s samospevi ob spremljavi Žige Jernejčiča obogatil Žiga Jože Štrus, učenec solopetja pri prof. Poloni Kopač Trontelj, Glasbene šole Grosuplje. Po nagovorih so se navzoči vpisali v žalno knjigo Občine Ivančna Gorica in si ogledali priložnostno razstavo številnih književnih del dr. Mihaela Glavana.

Pogreb pokojnika bo danes v soboto, 19. marca 2022, ob 15. uri, na pokopališču v Stični. Žara pokojnega g. Glavana bo od 10. ure dalje v tamkajšnji poslovilni vežici.

Oglejte si tudi