Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
24°C
10°C
Oceni objavo

Za nami je čisto - na svetovni dan zemlje in vse leto

Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, je namenjen vsakemu izmed nas, saj smo na ta dan še posebej pozvani, da lahko z odgovornim in osveščenim ravnanjem pomembno prispevamo k čistejšemu okolju. V občini Ivančna Gorica pa danes in vse leto pozivamo k pozitivnemu odnosu do okolja z akcijo osveščanja pod geslom »Za nami je čisto«.

V zadnjih letih je Občina Ivančna Gorica na področju skrbi za čisto okolje naredila velike in pomembne korake. Naša gospodinjstva so opremljena z zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov, odlaganje odpadkov imamo urejeno v skladu z evropskimi okoljskimi predpisi, pospešeno gradimo kanalizacijske sisteme in čistilne naprave za odvajanje in čiščenje odpadnih voda. Na javnih objektih gradimo sončne elektrarne in uvajamo alternativne vire ogrevanja ter skrbimo za njihovo energetsko sanacijo. Prav tako smo sanirali divja odlagališča, vztrajno pa spreminjamo tudi naš odnos do škropiv in gnojil, spodbujamo čebelarstvo in ekološko pridelavo hrane ter ustvarjamo pogoje za uspešno trženje lokalno pridelane hrane.

Vsa naša prizadevanja promoviramo pod geslom »Za nami je čisto« in se na ta način trudimo doseči stanje v naravi, v kateri čistilne akcije ne bi bile več potrebne. Žal je med nami še veliko neodgovornih posameznikov, zaradi katerih se morajo prostovoljci in osveščeni občani vsako leto ukvarjati tudi s pobiranjem odvrženih odpadkov v naravi.

Bodimo odgovorni, varujmo okolje in tudi sami bomo živeli v lepšem in bolj zdravem okolju

Obstaja veliko načinov, kako lahko vsak izmed nas prispeva k čistejšemu okolju. Majhni, vsakodnevni koraki lahko pripomorejo k velikim spremembam in pozitivnemu vplivu na okolje. Tu je nekaj preprostih a učinkovitih načinov.

Recikliranje: Ločevanje odpadkov in recikliranje materialov, kot so plastika, steklo, kovine in papir, lahko zmanjša količino odpadkov, ki končajo na odlagališčih ali v naravi.

Varčevanje z energijo: Uporaba energetsko učinkovitih naprav in aparatov v gospodinjstvu, izklapljanje luči in naprav, ko jih ne potrebujete in zmanjšanje porabe energije s pravilno izolacijo bivalnih objektov.

Trajnostna mobilnost: Odločanje za trajnostne oblike prevoza, kot so hoja, kolesarjenje, javni prevoz ali uporaba električnih vozil.

Zmanjšanje uporabe plastike: Izogibanje plastiki za enkratno uporabo na tak način, da se raje poslužujemo embalaže, ki omogoča ponovno uporabo, kot so steklenice, vrečke za nakupovanje iz blaga ali steklena posoda za shranjevanje hrane.

Podpiranje lokalnih pridelovalcev: Nakupovanje lokalno pridelane hrane lahko zmanjša ogljični odtis prehrambenih izdelkov, saj se s tem zmanjšuje razdalja, ki jo hrana prepotuje od kraja pridelave do končnega uporabnika, poleg tega pa je takšna hrana bolj zdrava.

Skrb za vodne vire: Varčevanje z vodo tako, da odpravljamo napake na vodovodni napeljavi in pipah, se izogibamo nepotrebnemu onesnaževanju vodnih virov s kemikalijami in odpadki ter uporabljamo deževnico.

Aktivno ozaveščanje: Vsak lahko na svojem delovnem mestu, v lokalnem okolju in družini deli svoje znanje o okoljski problematiki z drugimi in s tem aktivno prispeva k ozaveščanju in širjenju trajnostnih praks. Tako uresničujemo slogan Za nami je čisto.

Oglejte si tudi