Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Z nami na 27. Pohod po Jurčičevi poti

Leto je naokoli in pred nami je 27. Pohod po Jurčičevi poti, ki bo že tradicionalno potekal prvo soboto v marcu (7. marec 2020), s pričetkom med 7. in 10. uro v starem mestnem jedru Višnje Gore.

Ste se kdaj vprašali, kakšne so bile poti knjig, ki so tako močno vplivale na naš jezik in kulturo? Kakšno moč ima ta skupek zvezanih in popisanih listov na človeka in narod? Letošnji pohod poteka pod sloganom Poti knjige, saj bodo pohodniki lahko med potjo spoznavali zgodovino knjige na Slovenskem. V času digitalne tehnologije želimo skupaj s sodelujočimi ustanovami, to so Grad Bogenšperk, Muzej krščanstva na Slovenskem, Jurčičeva domačija, Frančiškanski samostan Novo mesto in Trubarjeva domačija spomniti na moč knjig, ki so uspešno kljubovale burnim stoletjem.

Za pohodnike smo na to temo pripravili več spremljevalnih dejavnosti. Spoznali boste lahko skupni projekt Poti knjige, ob kamišibaju prisluhnili pripovedovanju Jurčičevih del ter obiskali literarne stojnice, med drugimi tudi stojnico Knjižnice Ivančna Gorica s knjigami domačih avtorjev in knjigami o naših krajih. Pripravili smo tudi knjižne kazalke in darilca ter bogat program na cilju pohoda na Jurčičevi domačiji na Muljavi. Tudi letos bodo ob poti za obiskovalce brezplačno odprti vsi kulturni in verski objekti, ker iz naših krajev izvira kranjska sivka, pa bodo za medeni zajtrk poskrbeli domači čebelarji.

Zaključna prireditev na Jurčičevi domačiji na Muljavi:ob 10. uri:

- Glasbena šola Bučar in Orkester harmonikarjev Bučar,
- Godba Stična,
- Kulturno društvo Josipa Jurčiča Muljava,
- Kulturno društvo Kresnička
ob 11.30 uri
- Slavnostni govornik: direktor Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti, mag. MARKO REPNIK
ob 12. uri
- skupina ČUKI
Spremljevalni program v sodelovanju s knjižnico Ivančna Gorica
10.00 – 13.00:

- Literarni projekt: Poti knjige
- Jurčičevi junaki
- Pripovedovanje Jurčičevih zgodb v Krjavljevi koči

Tudi letos na Jurčičevo pot z BREZPLAČNIM vlakom Prijetno domačeV sodelovanju s Slovenskimi železnicami bo tudi letos pohodnike na Jurčičevo pot brezplačno pripeljal posebni vlak iz smeri Ljubljana in Novo mesto. Pohodniki, ki želijo koristiti brezplačni prevoz se morajo prijaviti preko elektronske pošte turizem@ivancna-gorica.si (navesti je potrebno ime in priimek in vstopno postajo).

Oglejte si tudi