Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Z glasbo obudili spomine na bogato zgodovino in pomen gradu Podsmreka

V okviru evropskega projekta EMOUNDERGROUNDS (Adrion – Interreg) z dogodki približujemo zgodovino in pomen gradu Podsmreka. Minulo soboto smo v skladu s priporočili za preprečevanje širjenja koronavirusa pripravili zanimiv dogodek, ki je del programske agende projekta EMOUNDERGORUNDS (Adrion – Interreg).

Skozi čas preteklosti in spominov na sloves gradu Podsmreka sta nas z glasbo in v vlogi grajske gospode po skrivnostnih poteh spominov popeljala operni pevec Matej Vovk in klaviristka Aleksandra Naumovski Potisk. Svoj pečat dogodku je s svojim nastopom dodala akustična skupina Artistik, ki izvaja popularno akustično glasbo na klasične instrumente. Skupino sestavlja pet mladih akademskih glasbenikov: Eva Dolžan (flavta), Mateja Ulaga (violina), Monika Hočevar (violončelo), Marko Stanjko (klavir) in Klemen Flego (cajon / klarinet / kitara).

"Evropski projekt EMOUNDERGROUND nam je dal priložnost, da ne pozabimo na preteklost, zgodovino in našo kulturno dediščino. Grad Podsmreka je skozi zgodovino spisal čudovite zgodbe. Zgodbe, ki jih je poznal že cel svet. K temu pa je veliko pripomogla majcena čebela. Pridna in zanesljiva Sivka ali Kranjska čebela, simbol čebelarjev, ki živi še danes. Z obuditvijo gradu Podsmreka in s pomočjo moderne tehnologije bomo izkazali čast naši kulturni dediščini. Zahvala gre vsem nastopajočim, ki so s tem dogodkom odprli svet v ohranjanje kulturne dediščine. Glasbeni dogodek je eden izmed treh, ki se bodo odvijali v okviru evropskega projekta območja Adrion Interreg – EMOUNDERGROUNDS. Kulturna dediščina, je naša dobrina podedovana iz preteklosti in jo skupnost opredeli kot odsev in izraz svojih vrednot, identitete, verskih prepričanj, znanj in tradicij. Zato skupaj poskrbimo, da jo negujemo in ohranjamo še naprej

," je ob tej priložnosti povedal vodja projekta Primož Jeralič.

Oglejte si tudi