Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Velika noč v času epidemije COVID-19

Letošnje velikonočne praznike kristjani praznujejo prilagojeno razmeram in omejitvam, ki so posledica zajezitve širjenja koronavirusne bolezni COVID-19. Tudi Katoliška cerkev na Slovenskem je sprejela navodila, kako naj verniki v času epidemije praznujejo Veliko noč.
Fotografija: Prenos svete maše, Veliki četrtek 9. aprila 2020 ob 18. uri, Šentvid pri Stični

Zaradi preprečevanja širjenja bolezni koronavirusa duhovniki že od 12. marca opravljajo svete maše brez vernikov in tako je ostalo tudi v času velikonočnih praznikov, ko katoliška cerkev sicer pozna zelo bogato liturgično obredje. Ker obredi in svete maše v navzočnosti vernikov letos niso mogoče, so škofje vernike pozvali da obrede t.i. velikega tridnevja spremljajo preko radijskih in televizijskih prenosov in na spletnih straneh.

Program TV Slovenija med velikonočnimi prazniki:

Veliki petek, 10. april 2020
• 9.25 - TVS2: Ponovitev »nedeljske ponovitve« Obzorij duha
• 10.00 - TVS2: Ponovitev maše iz mariborske stolnice (5.4.2020)
• 17.00 - TVS1: Ob koncu poročil #ostanimo doma - pogovor z duhovnikom
• 17.25 - TVS2: Ponovitev oddaje Obzorja duha/Sestra smrt
• 18.00 - TVS2: Evangeličansko bogoslužje iz Maribora (škof Leon Novak)
• 21.00 - TVS2: Ponovitev oddaje Postni prti na avstrijskem Koroškem
• 21.15 - TVS2: Križev pot s papežem Frančiškom

Velika sobota, 11. april 2020
• 15.00 - TVS1: Blagoslov velikonočnih jedi (mariborska stolnica, nadškof Alojz Cvikl)
• 17.00 - TVS1: Ob koncu poročil #ostanimo doma - pogovor z duhovnikom (Robert Friškovec)
• 17.30 - TVS2: Ponovitev blagoslova velikonočnih jedi.
• 19.50 - TVS1: Velikonočna poslanica evangeličanskega škofa Leona Novaka.
• 19.53 - TVS1: Velikonočna poslanica koprskega škofa Jurija Bizjaka.

Velika noč , 12. april 2020
• 10:00 - TVS2: Velikonočna maša iz mariborske stolnice (nadškof Alojz Cvikl)
• 11:23 - TVS1: Ponovitev Ozar
• 11:28 - TVS1: Nagovor nadškofa metropolita Stanislava Zoreta
• 11:35 - TVS1: Ponovitev Obzorij duha/dr. Jurij Gorjanc
• 11:55 - TVS1: Urbi et orbi. Prenos iz Rima
• 17.00 - TVS1: Ob koncu poročil #ostanimo doma - pogovor z duhovnikom

Velikonočni ponedeljek, 13. 4. 2020
• 17.00 - TVS1: Ob koncu poročil #ostanimo doma - pogovor z duhovnikom (pater Edvard Kovač)



Preko spleta lahko spremljate sveto mašo iz domače cerkveŠkofje so pozvali duhovnike, da če imajo možnost, da zagotovijo spletne prenose svetih maš iz domače cerkve, zlasti velikonočne vigilije na Veliko soboto in vstajenjske svete maše na Veliko noč. Tak način spremljanja obredov in svetih maš bodo župniki omogočili tudi v večini župnij v občini Ivančna Gorica.

Župnija Ivančna Gorica: Od Velikega četrtka do Velikonočnega ponedeljka, bo iz župnijske cerkve prenos bogoslužij preko YouTuba. Več informacij na spletni strani: https://www.zupnija-ivancnagorica.si/. Cerkev sv. Jožefa v Ivančni Gorici in kapela sta odprti za osebno molitev vsak dan. Zagotovljena je varnostna razdalja in higiena površin.

Župnija Krka-Muljava: Na FB strani Župnija Krka – Muljava bo možen ogled prenosov svetih maš iz župnijske cerkve v Zagradcu, vse dni od Velikega četrtka do Velikonočnega ponedeljka.

Župnija Stična: Prenos svete maše iz stiške bazilike bo na Veliko noč in na Velikonočni ponedeljek, preko YouTuba na spletni strani http://www.sticna.eu/ in na FB strani Branko Petauer.

Župnija Šentvid pri Stični: Prenos svetih maš iz župnijske cerkve bo preko YouTuba na župnijski spletni strani www.sentvid-zupnija.si, od Velikega četrtka do Velikonočnega ponedeljka. Prav tako molitev križevega pota na Veliki petek ob 15. uri in blagoslov velikonočnih jedil na Veliko soboto ob 15. uri.

Župnija Zagradec: Na FB strani Župnija Zagradec bo potekal prenos svetih maš iz cerkve v Zagradcu, vsak dan od Velikega četrtka do Velikonočnega ponedeljka. Prav tako bo potekal spletni prenos blagoslova velikonočnih jedil na Veliko soboto ob 15. uri. Prenosi svetih maš iz Zagradca so sicer namenjeni vsem župljanom iz dekanije Žužemberk in seveda ostalim.



Splošni vodič za Veliko noč 2020Slovenska škofovska konferenca je pripravila dokument Splošni vodič za Veliko noč 2020, ki zajema praktična navodila glede obhajanja praznikov v domačem okolju, urnike bogoslužij, ki jih bo prenašala TV Slovenija ter nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja, ki si jih zastavljajo verniki v času epidemije.

Vodič - Velika noč (.pdf 569KB)



Velikonočno voščilo duhovnikov iz občine Ivančna Gorica
Dragi bratje in sestre!
Da, letošnji post je nekaj prav posebnega. Ostajamo v krogu svojih domov v strahu, da ne bo od kod prišla okužba. Toda kljub vsemu nismo sami. Z nami je Jezus, ki nosi naš križ trpljenja. V vsaki stiski se lahko zatečemo k njemu. Vemo, da v bolečini najdemo pri njem zatočišče in tolažbo. Toda zdi se, da je naša stiska še globlja, saj ne moremo v cerkev, da bi tam prosili usmiljenja in pomoči. Vrata cerkva nam ostajajo zaprta, kot da nas je tudi Bog zapustil. Toda on nas ni zapustil. On ostaja z nami, saj je naša pot, resnica in življenje.

Res bo velika noč popolnoma drugačna. Toda Jezus je vstal! On živi. On pomaga vstajati tudi nam. Posebej v tej stiski nas dviga, da vstajamo k pogumu. Krepi nam voljo, da vztrajamo v ljubezni in se držimo navodil. Vstaja v naših srcih in nam vliva upanje, da je on večji od vseh naših stisk. On nam zagotavlja, da je premagal smrt, zato smemo trdno verovati, da je on z nami.

Vaši duhovniki vam želimo blagoslov vstajenjskega jutra. Naj vstajenjski žarek Božje ljubezni posvéti v vaša srca in vaše domove, da boste imeli pogum vstajati iz vsakdanjih težav in se veseliti življenja. Jezus je strl vezi zapečatenega groba, naj odpre tudi vaša srca velikonočnemu veselju. Naj tudi v vaših družinah zazveni velikonočni spev: Kristus je vstal, aleluja, aleluja!

Zahvaljujemo se tudi vsem starejšim in manj starejšim za vašo zvesto molitev. Vsem, ki delate v nujnih službah: zdravstvenemu osebju, učiteljem, katehetom, prodajalcem, poštarjem in vsem, ki skrbite za nas v teh težkih časih.

Vaši duhovniki:
Jurij Zadnik - Ivančna Gorica, Izidor Grošelj in Miran Kelvišar - Šentvid pri Stični,
Slavko Judež - Višnja Gora, Sašo Kovač - Zagradec, Uroš Švarc - Ambrus, Dejan Pavlin – Krka-Muljava,
p. Branko Petauer in p. Jona Vene - Stična, Janez Zaletel, msgr. Jože Kastelic, Janez Modic

Oglejte si tudi