Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

V Ivančni Gorici še možen ogled razstave o osamosvojitveni vojni '91

V prostorih Župnije Ivančna Gorica je bila 4. julija odprta razstava »NJIM PRIPADA SLAVA«, avtorja Boštjana Jakopca Kotarja. Razstava je na ogled še to nedeljo od 8. do 12. ure.

Razstava »NJIM PRIPADA SLAVA« je bila postavljena v Ivančni Gorici ob priliki nedavnega slovesnega odkritja in blagoslova spominskega obeležja s katerim smo v občini Ivančna Gorica počastili spomin na prvo sveto mašo darovano za slovenske vojake v času vojne za Slovenijo.

Spominsko zbirko avtorja Boštjana Jakopca Kotarja

sestavljajo zapuščine pripadnikov Teritorialne obrambe in Milice ter Policije, njihova odlikovanja, medalje, spominski znaki, oznake, kape, čelade, fotografije, izvirni predmeti ipd. Prav vsak eksponat s seboj nosi zgodbo in ime. Vsaka uniforma je bila nošena, vsak znak, vsako odlikovanje je podeljeno.

Obiskovalec se na razstavi lahko sprehodi od začetkov MSNZ, preko 30. razvojne skupine, do postroja v Kočevski Reki in besed, da prvič diši po slovenski vojski, preko burnih, težkih in tudi krvavih dni vojne v kateri so pripadniki TO, Milice in Policije ter prostovoljnih enot in udeležencev zaustavile agresijo JLA, do slavnostnega trenutka v Luki Koper in odhoda zadnjega vojaka JLA iz ozemlja Slovenije, kjer je general Janez Slapar izrekel zgodovinske besede :“...na naših tleh ni več tujih vojakov, svobodo in suverenost varujejo
naše sile!“.

Razstava je na ogled še to nedeljo 18. julija, od 8. do 12. ure, v župnijskih prostorih župnije Ivančna Gorica (vhod v kletne prostore pri zvoniku). Prost vstop.

Vabljeni.

Oglejte si tudi