Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

V Ambrusu obeležili 30-letnico krajevnega praznika

24. junija se je v Ambrusu na igrišču poleg šole odvijala kulturna prireditev, s katero so člani Krajevne skupnosti Ambrus obeležili 30-letnico krajevnega praznika, hkrati pa proslavili tudi 30-letnico osamosvojitve Slovenije.

V letošnjem letu mineva 30 let, odkar je Slovenija stopila na pot samostojnosti, ko smo dokazali, da znamo stopiti skupaj in nam je resnično mar za svojo domovino in kulturo. Na plebiscitu, ki je potekal 23. decembra 1990, se je namreč velika večina volilnih upravičencev odločila, da Slovenija postane samostojna in neodvisna država, kar se je uresničilo čez pol leta, 25. junija 1991. Teh prelomnih dogodkov se vsako leto spomnijo tudi v Ambrusu na prireditvi ob krajevnem prazniku, ki poteka na predvečer dneva državnosti. Tako je bilo tudi letos.

Prireditev je organizirala Krajevna skupnost Ambrus v sodelovanju s kulturnim društvom, ki tako kot naša država v letu 2021 obeležuje 30-letnico obstoja, in ostalimi društvi, ki delujejo v kraju. Dogodek sta vodili Tanja Škufca in Maša Žnidaršič, s svojim nastopom pa so ga obogatili Moški pevski zbor Ambrus, sestri Manca in Monika Hočevar ter otroška dramska skupina. Nekaj besed sta prisotnim namenila tudi župan občine Ivančna Gorica, gospod Dušan Strnad in predsednik ambruške krajevne skupnosti, gospod Stane Tekavčič. Pod odrom so si obiskovalci lahko ogledali razstavo z delavnice Radi imamo kamenčke, ki je pod vodstvom Ustvarjalnih polonic potekala lani. Na njej so udeleženci poustvarjali zgodbo o škratu Ivanu in princeski Ivanki, ki jo je napisala pisateljica in pesnica Dragica Šteh. Po kulturnem programu je sledila tradicionalna pogostitev z golažem, ki so ga pripravili kuharji iz Ambrusa in okoliških vasi.

Praznični večer je bil ena od prvih priložnosti, da smo bili lahko po dolgem času ponovno skupaj ter da smo v živo uživali v kulturnem dogajanju in druženju. Naj bo v letošnjem prazničnem letu takšnih dogodkov še veliko.

Zapisali: Maša Žnidaršič in Špela Zupančič, KD Ambrus

Oglejte si tudi