Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Umrl je Leopold Sever, častni občan Občine Ivančna Gorica

Občina Ivančna Gorica sporoča, da je v nedeljo, 8. septembra v 81. letu starosti umrl Leopold Sever, prejemnik najvišjega priznanja Občine Ivančna Gorica – častni občan.


LEOPOLD SEVER

častni občan Občine Ivančna Gorica

(1939 - 2019)

Občina Ivančna Gorica sporoča, da bo žalna seja v sredo, 11. septembra 2019, ob 18. uri, v sejni sobi Občine Ivančna Gorica.

Pogreb pokojnika bo v četrtek, 12. septembra 2019, ob 17. uri, na pokopališču v Škocjanu pri Turjaku. Žara pokojnega bo od 11. ure dalje v tamkajšnji poslovilni vežici.



Leopold Sever se je rodil 3. januarja 1939 v Ljubljani. Svojo poklicno pot je posvetil učiteljskemu poklicu. Poučeval je biologijo, kemijo, telovadbo, fiziko, tehnični pouk in srbohrvaščino, večji čas na Osnovni šoli Stična. Leta 2002 se je po 41 letih dela v šoli upokojil.

Bil je tesen sodelavec uredništva občinskega glasila Klasje, kjer je razvijal svojo publicistično žilico in s svojimi prispevki skrbel za kvalitetne in brane vsebine, priljubljene pri širšem krogu bralcev. Svoje raziskovalno delo je zlasti posvetil proučevanju krajevne zgodovine, etnološke in naravne dediščine ter odkrivanju že davno pozabljenih sledi preteklosti.

Aktiven je bil tudi kot dolgoletni član Turističnega društva Ivančna Gorica in Občinske turistične zveze Ivančna Gorica. Bil je pobudnik in vsakoletni organizator kolesarskega popotovanja po rimski cesti od Ivančne Gorice do Dvora, zavzemal se je za ohranitev rojstne hiše Prešernovega sodobnika Miha Kastelica v Gorenji vasi, je avtor pomika vode v središču Ivančne Gorice in pobudnik številnih drugih prireditev in turističnih akcij. Turistična zveza Slovenija mu je leta 2018 podelila priznanje za dolgoletno prostovoljno delo v turistično društveni organizaciji.

Svoje delo, dosežke in ugotovitve je objavljal v številnih strokovnih prispevkih, publikacijah in knjigah. Zadnjo knjigo z naslovom Tičnice iz naravoverja, je predstavil leta 2013 v sklopu občinskega praznika občina Ivančna Gorica.

Leopold Sever je naziv častnega občana Občine Ivančna Gorica prejel leta 2011, za življenjsko delo na področju vzgoje in izobraževanja, publicistične dejavnosti in aktivnega ohranjanja naravne in kulturne dediščine Občine Ivančna Gorica in širše regije.

Ohranimo ga v trajnem spominu.

Oglejte si tudi