Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Umrl je dr. Mihael Glavan, častni občan Občine Ivančna Gorica

Občina Ivančna Gorica sporoča, da je danes v 77. letu starosti preminil publicist, urednik, dr. Mihael Glavan, častni občan Občine Ivančna Gorica. Bil je dolgoletni vodja rokopisnega oddelka Narodne in univerzitetne knjižnice in se je v naš lokalni in širši slovenski prostor zapisal kot izjemen raziskovalec in publicist s področja rokopisnega in starega knjižnega gradiva.

Dr. Mihael Glavan je bil vsestransko ustvarjalna osebnost, ki ga je odlikovala tenkočutna skrb za slovenski jezik, literaturo in kulturo ter izjemna pripadnost domačemu prostoru v katerem je živel in ustvarjal.

Občina Ivančna Gorica mu je leta 2015 podelila najvišje občinsko priznanje – naziv častni občan, v zahvalo za trajno ohranjanje dosežkov kulturne, gospodarske in politične zgodovine lokalnega okolja ter pomembnih posameznikov, ki so se tu rodili ali dalj časa živeli in delovali, ter za izjemen prispevek k promociji pisne kulturne dediščine v občini, v slovenskem prostoru in na tujem.

Njegovo nepričakovano slovo, tako rekoč sredi ustvarjalnega zanosa, pušča za sabo veliko praznino, ki jo bo težko nadomestiti. A zapustil nam je izjemno dediščino o poznavanju naše literarne in kulturne zgodovine. Vsem njegovim najbližjim izrekamo iskreno sožalje.

VPIS V E-ŽALNO KNJIGO: POVEZAVA


Mihael Glavan (1945-2022)

Mihael Glavan je po diplomi iz slavistike in germanistike, doktoriral iz bibliotekarstva starejšega rokopisnega gradiva. Poklicno pot je začel kot učitelj, nato profesor in ravnatelj gimnazije Stična, ko se je še posebej zavzemal za prepoznavnost šole, za strokovni kader in nove sodobne prostore. Službena pot ga nato vodila v Narodno in univerzitetno knjižnico, kjer je bil do upokojitve vodja Rokopisnega oddelka.

V širšem slovenskem prostoru je bil cenjen in uveljavljen raziskovalec in izjemen strokovnjak na področju srednjeveškega in sodobnega rokopisnega gradiva. Kot urednik in pisec je pripravil številne monografije slovenskih avtorjev ter faksimile in ponatise pomembnih spomenikov slovenske pisne dediščine. Med njegove največje znanstvenoraziskovalne in strokovne dosežke sodi razstava »Rojstni list slovenske kulture«, na kateri so bili ob 1000-letnici Brižinskih spomenikov in ob pridružitvi Slovenije EU predstavljeni vsi štirje najpomembnejši srednjeveški pisni spomeniki (Brižinski, Rateški, Stiški in Čedadski rokopisi). Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugimi Red za zasluge za izjemen prispevek k promociji slovenske pisne dediščine doma in na tujem.

Dr. Mihael Glavan je bil vseskozi dejaven na raziskovalnem, založniškem, publicističnem, razstavnem, predavateljskem, bibliotekarskem in domoznanskem področju tudi v lokalnem prostoru, tako za časa nekdanje občine Grosuplje kot tudi v današnji samostojni občini Ivančna Gorica. Kot strokovnjak je poudarjal, da je naša področna gospodarska, politična in kulturna zgodovina s sočasnim delovanjem in pomembni posamezniki s svojimi dosežki del državne in nacionalne identitete. Ozaveščal nas je, da državni okvir lahko samo selektivno, včasih tudi pomanjkljivo, upošteva naše posebnosti, zato moramo za njihovo prepoznavanje, vrednotenje in ohranjanje dodatno skrbeti na lokalnem nivoju. Dr. Mihael Glavan je zato s posebno skrbjo in predanostjo več kot 30 let urejal domoznansko publikacijo Zbornik občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje, ki tematsko obravnava lokalno zgodovino, kulturo, znanost, umetnost in gospodarstvo preteklega in sedanjega časa. Bil je tudi pobudnik in urednik Domoznanske zbirke občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje, ki že približno desetletje prinaša nove domoznanske knjižne izdaje iz omenjenega lokalnega okolja. Bil je tudi dolgoletni sodelavec občinskega časopisa Klasje in Knjižnice Ivančna Gorica (Mestna knjižnica Grosuplje).

Kot izjemen poznavalec domačih avtorjev, med njimi pa še posebej pisatelja Josipa Jurčiča, je bil zadnji dve leti tesno povezan tudi z obeleževanjem vseslovenskega leta Josipa Jurčiča. Pripravil je scenarij za dokumentarno-igrani film Romanje z Jurčičem, v okviru Domoznanske zbirke treh občin pa izšla njegova knjiga Naš Jurčič. Še v petek 4. marca, prav na Jurčičev rojstni dan, je sodeloval pri predstavitvi novih knjižnih izdaj, ki jih je prineslo Jurčičevo leto.

Oglejte si tudi