Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
11°C
SRE.
22°C
11°C
Oceni objavo

Ta petek premiera predstave ROKOVNJAČI na Muljavi

V Kulturnem društvu Josipa Jurčiča vas vabimo, da se nam letos v gledališču pod zvezdami pridružite na predstavi Rokovnjači.

Premiera: petek, 17. 6. 2022

Muljavski igralci že več desetletij uprizarjamo Jurčičeva literarna dela v letnem gledališču. Letos smo za ljubitelje Jurčiča in poletnih kulturnih večerov pripravili v našem prijetnem ambientu uprizoritev po romanu Josipa Jurčiča in Janka Kersnika Rokovnjači. Dramatizacijo je pripravil Danijel Zupančič, ki delo tudi režira. Ob njem je ustvarjalna tehnična ekipa in več kot 70 igralcev vseh generacij.

V dolinici za Jurčičevo domačijo na Muljavi vas bodo v čas Napoleonovih vojn, Ilirskih provinc in v rokovnjače organiziranih vojaških beguncev in rokomavhov popeljali zagreti muljavski igralci. V slabe dve urni predstavi boste uživali ob melodičnem muljavskem narečju, občudovali  pisane kostume izpod rok kostumografinje Marije Zaman ter bogato scensko postavitev, ki jo je idejno zasnoval Dore Južna, postavila ekipa pod vodstvom Branka Glavana in ustvarjalno poslikala ekipa pod vodstvom Boruta Furlana. V prijetni družbi ljubiteljev našega gledališča, Jurčiča in z našimi ustvarjalci vas čaka nepozaben dogodek.

Program predstav:          premiera: petek,  17. 6. 2022

Ponovitve:                                                                         sobota, 18. 6. 2022

                               petek, 24. 6. 2022                            sobota, 25. 6. 2022

                               petek, 1. 7. 2022                              sobota, 2. 7. 2022

                               petek, 8. 7. 2022                              sobota, 9. 7. 2022

Vse predstave so ob 21. uri.

V primeru dežja predstava odpade.

Informacije o morebitnih odpovedih predstav lahko spremljate na: www.namuljavi.si

Cena vstopnic:

  • odrasli - 15 EUR,
  • šolarji, dijaki. Študenti, upokojenci 12 EUR,
  • otroci do 10. leta - brezplačno.

Cena vstopnic za skupino nad 10 oseb: 12 EUR/osebo.

Vstopnice lahko kupite na spletu www.entrio.si, na prodajnih mestih Entrio po Sloveniji – trafike, bencinski servisi OMV, Logo (razen Petrol), na blagajni na dan prireditve – 2 uri pred predstavo.

Rokovnjači

Josip Jurčič je ta roman že objavljal, ko ga je prehitela smrt. Zato je predal gradivo in poprosil prijatelja Janka Kersnika, da je delo dokončal.

Časovno je zgodba postavljena v začetek 19. stoletja, v čas Napoleonovih vojn in Ilirskih provinc. Na Kranjskem so do takrat oblast vršili podaniki Avstrijskega cesarstva in sam začetek zgodbe prikazuje menjavo teh dveh oblasti.

Krajevno se zgodba odvija v Kamniku in bližnji okolici. Za to območje je bilo v tistih časih znano močno rokovnjaško združenje, ki je bilo dobro organizirano. Sestavljeno je bilo iz vojaških ubežnikov, v svojih vrstah so imeli ženske, starejše… Izvajali so drzne roparske pohode. Njihov znak je bil na brinovem ognju posušena otroška roka.

V ta okvir je vtkana za Jurčiča značilna analitična zgodba Nandeta pl. Basaja, pozneje Groge, ki je zaradi nesrečnih okoliščin postal rokovnjaški vodja. V organiziranem ropu na francoske blagajne se mu pokaže priložnost za maščevanje nad človekom, ki mu je podtaknil denar, da so ga po nedolžnem obsodili in vtaknili v vojake.

Seveda ne gre brez ljubezni – križali sta se Nandetova pot in pot Polonice, mladega dekleta s trdnega kmečkega grunta. Torej – prepletajo se zgodbe vseh družbenih stanov takratnega časa. Rokovnjači pa so odpadniki, med njimi uporniki proti prisilnemu naborništvu, proti nepravičnemu družbenemu redu in proti izkoriščanju prebivalstva.

Uprizoritev pusti gledalca v rahli negotovosti, kako se je končala življenjska pot Nandeta. Želi pa sporočiti, da je vsaka vojna nesmiselna in da v njej vedno najbolj trpijo preprosti ljudje.

Veselimo se poletnih večerov z vami, KD Josipa Jurčiča Muljava

Oglejte si tudi