Oceni objavo

Svetovni dan knjige obeležili z več dogodki

Knjižnica Ivančna Gorica je ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic (23. april) pripravila bogat program. Že en teden prej smo na pogovornem večeru gostili izjemna zakonca Štremfelj in pripravili zaključek pravljične sezone, ravno 23. aprila smo imeli bralni klub, na katerem se nam je pridružil režiser in scenarist Danijel Zupančič, dan pozneje pa še slovensko-angleške pravljice.

V sodelovanju s Kulturnim društvom Stična smo 17. aprila 2024 v stiškem kulturnem domu predstavili dve alpinistični knjigi: Objem na vrhu sveta, gre za prvenec Andreja in Marije Štremfelj, ki govori o vzponu na Mount Everest, s katerim sta se avtorja kot prvi zakonski par na najvišji točki sveta zapisala v Guinessovo knjigo rekordov, in Kristali sreče, ki jo je napisal Andrej sam in je njegova avtobiografija. Zakonca sta publiko popeljala v svet alpinizma, kateremu sta zapisana že od mladosti, Andrej je v svoji bogati karieri stal na osmih osemtisočakih (skupaj jih je 14), Marija pa na štirih, izpostavila sta tudi izzive, s katerimi sta se morala spopasti kot alpinista, starša in zakonca ter predstavila aktualne cilje na svoji pot, ki sta jo po upokojitvi usmerila na področje trekingov in gorskega vodništva.

V četrtek, 18. aprila 2024,  smo v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Muljava do zadnje pedi napolnili kulturno dvorano na Muljavi, mlada publika pa je uživala v predstavi Pika Nogavička in gusar Val v izvedbi zasedbe Enostavno prijatelji. Na ta način smo zaključili sezono pravljic v knjižnici, ki traja od oktobra do aprila. Mnogo mladih bralcev prav vsak mesec pride k nam na dejavnosti za otroke, zanje pripravljamo kamišibaj in ure pravljic (slovenske ter slovensko-angleške), zaključek sezone pa je bil z omenjeno predstavo za vse otroke iz občine še posebej vesel. Za pomoč pri izvedbi dogodka se zahvaljujemo tudi Kulturnemu društvu Josipa Jurčiča Muljava.

Na svetovni dan knjige se je zadnjič v tej sezoni srečal bralni klub. Govorili smo o povesti Jurij Kozjak, ki jo je Josip Jurčič izdal pred 160 leti. Člani Kulturnega društva Muljava se že pridno pripravljajo, da bodo v letnem gledališču letos uprizorili prav to Jurčičevo delo. Scenarij je napisal Danijel Zupančič, prav tako je prevzel režijo, kar je bil zelo dober razlog, da smo ga povabili na srečanje. Med prijetnim klepetom o povesti in obdobju, ki ga je Jurčič v njej obravnaval, je Zupančič nanizal kar nekaj informacij o letošnji predstavi, ki si jo bomo lahko ogledali konec junija in julija.

Prav na svetovni dan knjige smo knjižničarji našim bralcem pripravili knjižna presenečenja, to so bile knjige, ovite v časopisni papir in opremljene s posvetilom za Noč knjige. Veseli smo bili, da smo oddali čisto vsa »darilca«.

Naslednji dan so se otroci zabavali in učili še na slovensko-angleški uri pravljic, ko so spoznavali besede, povezane s knjižnico ter knjigami. Na koncu so izdelali še vsak svojo knjižno kazalko.

Knjižnica Ivančna Gorica

Oglejte si tudi