Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Strokovno srečanje Centra za zdravljenje bolezni otrok v Šentvidu pri Stični

Center za zdravljenje bolezni otrok (CZBO) Šentvid pri Stični je v petek, 9. 11. 2018, pripravil strokovno srečanje ob 360-letnici rojstva in 300-letnici smrti šentviškega rojaka, zdravnika dr. Marka Gerbca. Srečanje, katerega so se udeležili številni strokovnjaki s področja pediatrije in predstavniki različnih zdravstvenih institucij iz celotne Slovenije, je potekalo v dvorani Župnijskega doma Šentvid pri Stični.
»Center za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični je najmanjša slovenska bolnišnica, ki se ukvarja z zdravljenjem našega največjega bogastva – najmlajših članov naše družbe«

, je uvodoma zbrane pozdravila direktorica bolnišnice Tanja Vidic. V svojem nagovoru je gostom predstavila zgodovino in sedanja področja dela bolnišnice ter hkrati zaupala načrte za prihodnost. Nedavno je bil s sklepom Ministrstva za zdravje potrjen investicijski program za izgradnjo novega bolnišničnega objekta CZBO, ki se bo s povezovalnim hodnikom funkcionalno priključil obstoječim stavbam. Nove pridobitve se veselijo vsi zaposleni, največ zadovoljstva pa bodo občutili otroci in njihovi starši oziroma skrbniki.

Kot je povedala Vidičeva je tokratno strokovno srečanje namenjeno tudi visokem jubileju izjemne zgodovinske osebnosti, šentviškega rojaka dr. Marka Gerbca. Bolnišnica se je pred leti že imenovala po njem, kasneje pa je dobila sedanje ime. Ob jubileju sta pobudo za ponovno poimenovanje po Marku Gerbcu dala krajana, Dragica in Matej Šteh. Svet javnega zavoda je pobudo pozitivno obravnaval in, ko bodo vsi postopki zaključeni, se bo šentviška bolnišnica po novem imenovala Bolnišnica dr. Marka Gerbca.

Dobrodošlico je izrekla tudi dolgoletna direktorica, zdaj vodja strokovnega sveta šentviške bolnišnice, Magdalena Urbančič dr. med spec. ped.. Tudi sama je izrazila veselje, da se bo bolnišnica ponovno poimenovala po dr. Gerbcu, kot je to bilo že pred 35 leti, ko je sama začela delo v tej ustanovi. V obširnem prispevku je predstavila življenje in strokovno delo Gerbca na področju medicine.

Ob tej priložnosti je zbrane nagovoril tudi župan Dušan Strnad. Zdravnikom in drugemu osebju se je zahvalil za plemenito delo, ki ga opravljajo. Še posebej se je zahvalil zaposlenim v CZBO, ki opravljajo odgovorno delo in pomagajo številnim obolelim otrokom iz vse Slovenije. Vodstvu bolnišnice je izrekel čestitke, da so končno pridobili potrebno dokumentacijo in sredstva za izgradnjo novega bolnišničnega objekta, kar je pomemben dogodek tako za kraj in občino, kot celotno zdravstvo v Sloveniji.

Na strokovnem posvetu so nato sledile predstavitve prispevkov, ki so bili pripravljeni na podlagi programov, ki jih v bolnišnici izvajajo. Namen srečanja je bil deliti dobre prakse in povezati zdravstvene ustanove na vseh nivojih v skupnih prizadevanjih za dosego ključnega cilja – zagotavljati kakovostno zdravstveno oskrbo vsem otrokom, ki jo potrebujejo in hkrati biti v oporo njihovim staršem oziroma skrbnikom.

Kdo je bil Marko Gerbec?Doktor filozofije in medicine Marko Gerbec je bil rojen v Šentvidu pri Stični 24. 10. 1658. Po šolanju pri jezuitih v Ljubljani in zaključenem študiju filozofije je začel študij medicine na Dunaju, od koder se je preselil v Padovo in Bologno in tam doktoriral leta 1684. Po študiju se je vrnil v domovino , kjer je imel v Ljubljani uradni sedež kot kranjski deželni fizik, imenovan za hišnega zdravnika samostana v Stični in Bistri.

Gerbec je bil pomembna osebnost svojega časa saj je pri svojem delu uporabljal obširno teoretično znanje tedanje medicine. V zgodovino se je med drugim zapisal tudi kot prvi, ki je objavil motnjo srčnega ritma zaradi popolnega atrio-ventrikularnega bloka. Sindrom se še danes imenuje po prvih štirih avtorjih Gerbezius-Morgagni-Adam-Stokes ali kratko »sindrom GMAS«.

Gerbec je umrl v 60. letu starosti 9. 3. 1718 in je pokopan pri frančiškanih v Ljubljani. Bil je član društva cesarske akademije Leopoldove, član Academiae Operasorum v Ljubljani in ustanovitelj bratovščine sv. Kozme in Damijana, ki je veljala za prvo medicinsko strokovno organizacijo na Slovenskem.

Oglejte si tudi