Oceni objavo

Spominska svečanost v spomin na prvo mašo za slovenske vojake

Občina Ivančna Gorica in Vojaški vikariat Slovenske vojske vabita na SPOMINSKO SVEČANOST v spomin na prvo mašo za slovenske vojake in v počastitev 30. obletnice samostojne in demokratične Republike Slovenije, ki bo v nedeljo, 4. julija 2021, ob 10. uri, pri cerkvi sv. Jožefa v Ivančni Gorici.
Program:
Ob 10. uri, cerkev sv. Jožefa
MAŠA ZA DOMOVINO
Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof in metropolit

Po maši pred cerkvijo
SLOVESNO ODRKITJE IN BLAGOSLOV SPOMINSKEGA OBELEŽJA
Slavnostni govornik
JANEZ JANŠA, predsednik Vlade Republike Slovenije

V kulturnem programu nastopa ORKESTER SLOVENSKE VOJSKE.

Na spominsko svečanost vabljeni tudi vsi veterani vojne za Slovenijo, še posebej pa udeleženci maše, ki je potekala na Malem Hudem, julija 1991.

V času vojne za Slovenijo so na Malem Hudem pri Ivančni Gorici pripadniki TO pripravljali blokado v primeru prihoda oklepnih enot JLA iz smeri Novega mesta. Med pripadniki TO je bil tudi duhovnik Jože Plut, na katerega so se njegovi soborci obračali kot na duhovnika in ga tudi zaprosili za mašo. Maše, ki je bila na varni lokaciji v gozdu, 4. julija 1991, so se udeležili vsi pripadniki TO, z izjemno tistih, ki so bili na dolžnosti. Pripadniki TO so pripravili improviziran bogoslužni prostor, križ (sedaj se nahaja v vojaškem muzeju v kadetnici v Mariboru) in sodelovali z branjem beril in ministriranjem.

Pri tem dogodku je šlo za prvo mašo za slovenske vojaške enote po koncu 2. svetovne vojne. Duhovna oskrba v času vojne za Slovenijo in prva maša veljata za začetek duhovne oskrbe pripadnikov Slovenske vojske.




Svečanost bo potekala v skladu z veljavnimi ukrepi Vlade RS in priporočili NIJZ za preprečevanje širjenja okužb novega koronavirusa SARS-CoV-2. Udeleženci prireditve so dolžni izpolnjevati t. i. pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, negativni rezultat testa PCR ali hitrega antigenskega testa).

Oglejte si tudi