Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

S pomočjo projekta ADRION INTERREG približati zgodovino gradu Podsmreka

Občina Ivančna Gorica je bila uspešna na razpisu programa ADRION INTERREG, kot ena izmed partneric pri projektu EMOUNDERGROUNDS (Emotional technologies for the cultural heritage valorisation within cross-border undergrounds – Čustvena tehnologija za varlorizacijo kulturne dediščine znotraj čezmejnega področja). V projekt so vključene občine iz držav Italija, od kjer prihaja nosilec projekta Občina Nardo, Grčije, Hrvaške, Slovenije, Albanije, Črne Gore ter Bosne in Hercegovine. Z izvedbo projekta EMOUNDERGROUNDS se bo na območju ADRION (Jadransko – Jonsko morje) prispevalo k razvoju izjemnega bogastva in potencialno ciljnih usmerjenih kulturnih dobrin, kar bi omogočilo trajnostni, pametni in inkluzivni razvoj celotnega območja ADRION.
Občina Ivančna Gorica je v projektu videla potencial za razvoj pametnega turizma, ki bi v široko turistično ponudbo prispeval nov produkt. Ponudba je osredotočena na izkoriščanje in inoviranje kulturne dediščine s ciljem povečati privlačnost in konkurenčnost občine Ivančna Gorica. Projekt ponuja inovativne rešitve, ki bi obiskovalcem ponujal edinstveno izkušnjo skozi virtualno resničnost, pametnimi mobilnimi aplikacijami, holografske predstavitve in interaktivne projekcije zaslonov.
Občina Ivančna Gorica bo s pomočjo projekta, javnosti in turistom približala zgodovino gradu Podsmreka. Z uporabo novih interaktivnih in inovativnih orodij bo narejena predstavitev gradu in zgodbe katere so se v zgodovini dogajale v njem. Predstavitev gradu Podsmreka bo na ogled v sklopu Hiše kranjske čebele. Tako bomo v Hiši kranjske čebele turistom celostno predstavili zgodovino ene najbolj razširjene vrste čebel na svetu, ki prihaja z gradu Podsmreka.

V okviru projektu EMOUNDERGROUNDS, bo Občina Ivančna Gorica skrbela za izvedbo delavnega paketa promocije. Vrednost projekta EMOUNDERGROUNDS vseh vključenih partnerje je 2.605.497,06 EUR. Delež Občine Ivančna Gorica pri projektu je 216.266,47EUR, kateri bo v 85% sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Prvi t.i. »kick-off« sestanek bo v mesecu marcu 2020 in ga bo organiziral nosilec projekta EMOUNDERGROUNDS, občina Nardo v Italiji.
Na gradu Podsmreka je delovalo čebelarsko podjetje, ki je razpošiljalo čebelarsko orodje in panje s kranjsko čebelo po vsej Evropi. Z gradu Podsmreka so po svetu razposlali več kot 100.000 živih panjev s kranjsko čebelo in s tem imeli ključen vpliv na ohranjanje čistosti pasme. Ustanovljeno je bilo leta 1866. Prejelo je prestižne nagrade, med drugim srebrno medaljo na svetovni razstavi v Parizu leta 1878, katero bomo pomnili po izgradnji znamenitega Eifflovega stolpa. Podjetje je izdajalo reklamne kataloge v nemškem, francoskem, madžarskem, poljskem, hrvaškem in češkem jeziku. Naklada je dosegla 285.000 izvodov.

Podjetnost barona Rithschutza, kateri se je leta 1859, star triindvajset let poročil za osemnajstletno Antonijo Cecilijo, Filomeno grofico von Lichtenberg in prevzel v upravo posest Podsmreka, je presegla tedanje standarde. Pakete z orodjem in čebelami so pošiljali na Dansko, Švedsko, Norveško, Rusijo, Španijo in celo evropski del Turčije. Seznam javnih zavodov, ki so v Podsmreki kupili kranjsko čebelo, naveden v reklamnem katalogu, je presenetljiv celo za razmere današnje globalne trgovine. Predvsem Emil Rothschütz je s svojimi številnimi strokovnimi objavami o kranjski čebeli odločilno prispeval k njenemu priznanju. Bil je soustanovitelj Kranjskega društva za umno čebelarstvo, ki mu je predsedoval v letih 1873 – 1875. Na gradu je želel ustanoviti tudi čebelarsko šolo, vendar mu zanjo niso odobrili zaprošenih sredstev.

Družinska zgodovina ni bila enako uspešna. Sin je spremenil priimek v von Ravenegg. Za slovenske uslužbence in domačine je bil Rožič. Sin Franc je nato zaradi dolgov prodal graščino, gozdove in polja. Grad je tako skozi stoletje zamenjal kar nekaj lastnikov. Grad Podsmreka je vpisan v register nepremične kulturne dediščine in ima status kulturnega spomenika.

Oglejte si tudi