Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Register nastanitvenih obratov

AJPES bo s 1. 12. 2017 vzpostavil Register nastanitvenih obratov (RNO) in omogočil poročanje podatkov o gostih in prenočitvah v nastanitvenih obratih preko aplikacije eTurizem.
Zavezanci za vpis nastanitvenega obrata v register

so gostinci (pravne osebe in podjetniki), sobodajalci, nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji in upravljavci marin, ki gostom nudijo nastanitev v nastanitvenem obratu. Za nastanitvene obrate se štejejo:

  • gostinski obrati, ki gostom nudijo nastanitev (hoteli, moteli, penzioni, prenočišča, gostišča, hotelska in apartmajska naselja, planinski in drugi domovi ter kampi),
  • prostori za goste pri sobodajalcih,
  • kmetije (nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji), ki gostom nudijo nastanitev in marine.

Predlog za vpis nastanitvenega obrata, spremembe podatkov nastanitvenega obrata ali izbris nastanitvenega obrata iz registra morajo posredovati zavezanci oz. zakoniti zastopniki, vpisani v Poslovni register Slovenije ali s strani zavezanca (oz. zakonitega zastopnika) pooblaščene osebe.

Rok za vpis je tri mesece od vzpostavitve registra, t.j. najkasneje do 28. februarja 2018, tudi poročanje po starem sistemu od 1. marca 2018 naprej ne bo več mogoče.

Poročanje o gostih in prenočitvah bo potekalo s pomočjo spletne AJPES-ove aplikacije eTurizem, ki nadomešča dosedanje ločeno poročanje Policiji, Statističnemu uradu RS in občinam. Izvajalci nastanitvene dejavnosti bodo morali dnevno poročati podatke o gostih in prenočitvah (najpozneje v 12 urah po prihodu gosta) ter mesečno poročati statistične podatke za pretekli mesec.

Več o tem >>

Oglejte si tudi