Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Predstavljamo vam letošnje Jurčičeve nagrajence 2019

Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica vsaki dve leti na podlagi razpisa podeli priznanja in plakete posameznikom ali skupinam, ki so pomembno prispevali k razvoju ljubiteljske kulture v občini Ivančna Gorica. Letošnja podelitev je potekala na svečani prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku na Krki. Prejemniki pa so:

Marko Trunkelj, KD Krka – Jurčičevo priznanjeV okviru Kulturnega društva Krka že vse od ustanovitve deluje gledališka skupina, ki vsakih nekaj let pripravi novo gledališko igro. Za dobro izvedeno predstavo pa nikakor niso zaslužni le igralci in njihovi mentorji, pač pa tudi posamezniki, ki se jih na odru sicer nikoli ne vidi, a so za dobro in pristno uprizoritev nepogrešljivi. Med temi posamezniki je zagotovo Marko Trunkelj (priznanje je prevzela njegova sestra).

Marko je bil eden izmed prvih, ki je krškim gledališčnikom pomagal pri kakovostni produkciji, kar je prvi cilj vseh gledaliških ustvarjalcev. S svojim poklicnim znanjem, iznajdljivostjo in številnimi idejami je več kot dvajset let skrbel za postavitev scenografije, pomagal je pri tehnični izvedbi predstav in s svojimi vozili omogočil gostovanja po različnih krajih v Sloveniji. Velja za enega izmed najbolj prizadevnih, zvestih in zaslužnih članov krške ljubiteljske kulture.

Marko Trunkelj za dolgoletno podporo in viden prispevek k razvoju gledališke dejavnosti na Krki prejme Jurčičevo priznanje za podporo.

Vanja Erjavec Strmec, KD Zagradec – Jurčičeva plaketaVanja Erjavec Strmec je že kot najstnica nastopala v Gledališki skupini Zagradec in s svojem talentom razveseljevala in nasmejala vsakega obiskovalca.

Ko je skupina prenehala delovati, je ostala dejavna v kraju in kulturnem društvu. Kot organistka in zborovodkinja je prevzela vodenje Otroškega pevskega zbora Zagradec, ki je prvotno župnijski pevski zbor. Zbor, ki pod njenim vodstvom uspešno deluje že več kot 20 let, je prepoznaven kot izjemno kakovosten otroški zbor, v katerem so pevci zmožni peti tudi troglasne pesmi. Otroški zbor skupaj z Mešanim pevskim zborom Zagradec vsako leto priredi božični koncert, poleg tega pa poskrbi še za krajši koncert ob materinskem dnevu in srečanju starostnikov. Številne pesmi, ki jih pojejo, Vanja priredi kar sama. Od lanskega leta je ponovno dejavna tudi v gledališki skupini, v kateri z vlogo Pepe iz igre Zagraška mama navdušuje zbrano občinstvo.

Vanja Erjavec Strmec za aktivno udejstvovanje v Kulturnem društvu Zagradec in skrb za pevski podmladek v domačem kraju prejme Jurčičevo plaketo posamezniku.

Mojca Zajc, KD Krka – Jurčičeva plaketaMojca Zajc za mnoge ljudi predstavlja sinonim zborovskega petja na Krki. Svojo ljubezen do glasbe in petja ter glasbeno znanje že več kot dve desetletji deli med številne generacije, ki pod njenim vodstvom prepevajo ali so prepevale v krških zborih. Zborovsko pesem na Krki je ponesla v številna srca in preko meja domačega kraja. Bogatila je domače in občinske prireditve, poslušalcu razkrila vso prefinjeno toplino pesmi, ki pogosto slavi domačo Krko.

Začetki »Mojčinih pevskih zborov« segajo v leto 1997, ko se je ustanovil cerkveni otroški zbor, ki je prijetno popestril dogajanje v župniji in kraju. Čez nekaj let se je otroški zbor razdelil na otroškega in mladinskega, oba pa sta se pridružila kulturnemu društvu. Iz župnijskega mladinskega zbora je kasneje nastal današnji Mešani pevski zbor Krka. V obeh zborih skupaj prepeva približno 40 pevcev. Mojca, njihova zborovodkinja in organistka, je s svojimi pevci skozi vsa leta preizkušala različne glasbene zvrsti in potrpežljivo pripravljala vse širši in kvalitetnejši glasbeni repertoar. Z zboroma je obogatila številne prireditve v domačem kraju in širše. Skupaj so pripravili nekaj samostojnih koncertov, med njimi koncert Mi gradimo prijateljstvo in Koncert božičnih pesmi, poleg tega pa dolga leta dajejo osnovni ton Božičnemu odmevu na Krki. Njihove nastope pogosto spremljajo različni mladi krški glasbeniki, večkrat pa jih je na različnih inštrumentih spremljala tudi Mojca. Na področju zborovskega delovanja je Mojca leta 2011 prejela priznanje JSKD.

Mojca Zajc za razvoj zborovske dejavnosti, prenos glasbenih znanj ter velik prispevek k širitvi in dostopnosti ljubiteljske kulture v lokalnem prostoru prejme Jurčičevo nagrado posamezniku.

Otroška folklorna skupina Vidovo, KD Vidovo – Jurčičeva plaketaV Šentvidu pri Stični se je plesalo že od nekdaj. Leta 1992 je bila ustanovljena Folklorna skupina Vidovo, ki so jo sestavljali mladi, naslednje leto pa so se jim pridružili osnovnošolci in tako je nastala Otroška foklorna skupina Vidovo. Skupino, ki neprekinjeno deluje vse od ustanovitve, sedaj vodita Anita in Katarina Kotar.

Mladi folklorniki vsa leta sodelujejo na območnih srečanjih otroških folklornih skupin v organizaciji JSKD, redno se udeležujejo regijskih srečanj otroških folklornih skupin, na katerih so prejeli že več bronastih in srebrnih odličij. Leta 2015 je skupina za odrsko postavitev Konjički ali zaplešimo po dolenjsko prejela zlato priznanje za dosego državnega nivoja, kar se je zgodilo tretjič v zgodovini njenega delovanja.

V lanskem letu so zaradi velikega števila otrok skupino radelili na dve podskupini; mlajšo skupino so sestavljali otroci od petega do devetega leta, starejšo pa otroci od desetega do petnajstega leta. Prav vsi so skozi celotno sezono pridno vadili in pripravili dve ločeni odrski postavitvi, ki sta na regijskem srečanju prejeli srebrno priznanje. Starejši folklorniki so bili izbrani za eno izmed desetih najboljših otroških folklornih skupin v Sloveniji; predstavili so se na državnem srečanju in prejeli zlato priznanje JSKD za dosežen državni nivo izvedbe plesov in igre in še bi lahko naštevali.

Otroška folklorna skupina Vidovo Kulturnega društva Vidovo za dolgoletno aktivno delovanje in izjemne dosežke na področju ohranjanja slovenskega ljudskega izročila prejme Jurčičevo plaketo skupini.

Oglejte si tudi