Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Predstavitev planinskega vodnika domačina Romana Tratarja

Predvečer praznovanja Prešernovega rojstva na »Ta veseli dan kulture« smo v občini Ivančna Gorica obeležili s predstavitvijo novega enciklopedičnega planinskega vodnika Julijske Alpe: osrednji del, domačina Romana Tratarja.

Predstavitev je potekala v prostorih knjižnice Ivančna Gorica in kot pravijo ni lepšega praznovanja, kot praznovati s knjigo. Takšnega mnenja je bil tudi župan Dušan Strnad, ki je imenu Branju prijazne občine zbranim spregovoril o pomenu kulture, knjige in slovenskega jezika. Med drugim je avtorju tudi zaupal, da je pred leti opravil »dolžnost« vsakega Slovenca in uspešno opravil vzpon na Triglav. Ob zaključku mu je izrekel vse pohvale ob izdaji knjižnega prvenca, v gorah pa zaželel še naprej trden in varen korak.

Enciklopedični planinski vodnik Julijske Alpe je sestavljen iz štirih knjig, posvečenih osrednjemu in južnemu delu Julijskih Alp, skupinama Mangarta in Jalovca ter Zahodnim Julijskim Alpam. Kot je povedal avtor planinskega vodnika je v knjigi sistematičen popis vseh planinskih poti, vrhov, koč oziroma bivakov ter izhodišč z GPS lokacijami. Osrednji del Julijskih Alp, kot je tudi naslov knjige, meji na severu s Savo Dolinko, na vzhodu z Bledom, na jugu Savo Bohinjko in na zahodu Trento s Sočo. Območje osrednjega dela Julijskih Alp tako obsega naše najvišje in najpomembnejše vrhove s Triglavom na čelu.

Planinski vodnik je izdala Planinska založba Planinske zveze Slovenije, ob podpori Fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji. Vodnik je bil nedavno predstavljen tudi na 35. Slovenskem knjižnem sejmu v Ljubljani.

V sklopu predstavitve je bila odprta tudi nova fotografska razstava p. Branka Petauerja. Prostore knjižnice krasijo izjemne fotografije Cistercijanskega samostana pozimi.

Še nekaj o avtorju:Roman Tratar (1975) se je v gore zaljubil že zelo mlad. Najprej jih je obiskoval z očetom, že v najstniških letih pa se je začel spogledovati tudi z vodništvom. Leta 1999 je postal planinski vodnik v naslednjih letih pa je pridobil mednarodno vodniško licenco. Kot vodnik je bil v planinskih društvih aktiven vsa leta, izziv mu je bilo raziskovanje novih, zanj neznanih vrhov, obiskoval je tudi gore v tujini. Za obisk gora je navdušil mnoge znance in prijatelje ter jim predajal svoje znanje, medtem pa podrobno spoznal razvejano mrežo poti in tudi prenekatere brezpotne predele naših obora. Med publicisti je sicer novinec, a ga njegovo poznavanje gora nezadržno vabi k pisanju vodnikov.

Oglejte si tudi