Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Postavlja se črpališče pod Studencem v Ivančni Gorici

Po uspešno zaključeni izgradnji glavnega povezovalnega kanalizacijskega kanala skozi naselje Vir, se je včeraj ob cesti Ivančna Gorica – Šentvid, natančneje pod Studencem, začela gradnja črpališča Vir, ki se bo priključilo na obstoječe kanalizacijsko omrežje v Ivančni Gorici. 


Črpališče se bo priključilo na obstoječi centralni kanalizacijski kanal, ki gre proti centralni čistilni napravi na Mleščevem pri Ivančni Gorici. Črpališče bo izdelano v vodotesni izvedbi za potrebe fekalnih voda v kapaciteti 15.000 litrov, namenjeno pa bo prečrpavanju vode. Sestavljeno je iz lovilne rešetke, zadrževalne komore in črpalnega jaška. Odpadne vode bodo vanj pritekale preko kanalizacijskega sistema v zadrževalno komoro preko lovilnih rešetk, kjer se zadržijo večji delci, ki bi lahko poškodovali ali zamašili črpalke. Zadrževalna komora služi za kompenzacijo večjih dotokov odpadne vode in morebitnih izpadov delovanja črpalk. Črpalni jašek pa služi za montažo črpalk in tlačnega voda. Izgradnja podobnega črpališča se v kratkem načrtuje tudi na kanalizacijskem sistemu, ki se gradi v Višnji Gori. 


Seveda pa izgradnja kanalizacije na Viru še ni zaključena. Po izgradnji glavnega povezovalnega kanala in asfaltiranju glavne ceste skozi Vir, se po naselju Vir in deloma tudi v naselju Stična nadaljuje gradnja sekundarnega voda kanalizacije. 

Zgoraj omenjeni projekt delno financira Evropska unija in sicer iz Kohezijskega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda«.


Vir (tekst in foto) http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=4433

Oglejte si tudi