Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Poslovil se je Stane Peček, dolgoletni scenarist Tabora slovenskih pevskih zborov

V 85. letu starosti se je poslovil zborovodja, glasbenik, pisatelj, režiser, scenarist in vsestranski kulturnik ter dolgoletni programski vodja Tabora slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični, Stane Peček.

Stane Peček se je rodil 29. oktobra 1937 v Rovtah pri Logatcu. Po vojni se je njegova družina preselila v Mokronog, kjer je Stane živel in ustvarjal vse do smrti. Po šolanju na Vojaški glasbeni šoli, je med leti 1956–1964 služboval v vojaškem orkestru v makedonski Strumici. Po vrnitvi v Slovenijo se je zaposlil kot učitelj harmonike, klavirja in glasbene teorije na glasbeni šoli v Novem mestu in Trebnjem. Leta 1974 je bil imenovan za tajnika Občinske kulturne skupnosti Trebnje in tu deloval vse do upokojitve leta 1992.

Tako v času svoje poklicne poti, kot tudi po upokojitvi je bil predan ljubiteljski kulturi. Kot zborovodja številnih pevskih zborov na Mirni, Mokronogu, Šentlovrencu …, kot režiser in scenarist kulturnih prireditev, gledaliških predstav za mladino in odrasle in kot avtor številnih literarnih besedil in glasbenih del.

Bil je ustanovitelj mednarodnega festivala »(ah) Te orglice« in prizadeven organizator številnih kulturnih in drugih prireditev v lokalnem in širšem okolju. V občini Ivančna Gorica se ga bomo zlasti spominjali po njegovem tvornem in požrtvovalnem delu pri organizaciji vsakoletnega Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. V dogajanje Tabora se je vključil že pri četrtem Taboru, kjer je sodeloval kot zborovodja. Po desetem taboru je bil povabljen v organizacijski odbor, leta 1988 pa je prevzel vodenje programske komisije. Na mestu programskega vodje je bil 33 let, tudi v zadnjih dveh letih, ki jih je krojila pandemija.

Na 32. Taboru leta 2001 je prejel priznanje Tabora slovenskih pevskih zborov za dolgoletno, ustvarjalno in izredno uspešno delo pri razvoju Tabora, dvigu kakovosti, uveljavljanju ugleda in bogatenju njegovega pomena v slovenski kulturi. Istega leta je prejel tudi državno priznanje, Častni znak svobode Republike Slovenije, za široko aktivnost na najrazličnejših področjih kulture na Dolenjskem in drugod, naslednje leto pa Srebrno plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, za dolgoletno in uspešno delo na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti.

Na jubilejnemu 50. Taboru leta 2019 je prejel Gallusov kipec Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, za njegov pomemben prispevek pri razvoju pevskega tabora v Šentvidu pri Stični.

Kako močno je bil predan slovenski pesmi, predvsem pa ljubiteljski zborovski kulturi najbolje povedo besede, ki jih je zapisal ob jubilejnem 50. Taboru slovenskih pevskih zborov:

»Ljudska pesem, ki jo Tabor goji in ponuja, je natančno tisto, kar v danem trenutku potrebujemo. Kot posamezniki in kot družba.

Ker je z nami od zibelke do groba.

Ker nas povezuje.

Ker se zna iskreno nasmejati sebi.

Ker nikogar ne na tem svetu ne sovraži.

In vsi, ki pri Taboru sodelujemo, se tega zavedamo. In smo zato ponosni.«

Oglejte si tudi