Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Podružnična šola Ambrus je gibalo razvoja kraja

V četrtek, 19. aprila 2018, je v sklopu projekta celovite energetske prenove javnih stavb v občini Ivančna Gorica, potekalo odprtje prenovljene šolske lepotice v Ambrusu. Šola je dobila nova okna in vrata, fasado, ostrešje ter nov način ogrevanja, seveda pa je tudi primerno toplotno izolirana. Pogoji dela in bivanja so na šoli zdaj bistveno boljši.

V času obnove, ki se je izvajala v poletnih mesecih, se je pokazala marsikatera težava, saj je bilo stanje šole slabše, kot je bilo za pričakovati. Prav zato so učenci šole z novim šolskim letom sedli v prostore sosednje šole v Zagradcu. Po besedah vodje šole Nataše Švener Škrajnar so se skupaj z učenci novega okolja v Zagradcu navadili. Vendar so se vrnitve v domači kraj z novim letom zelo razveselili, saj jih je pričakala popolnoma prenovljena šola.

»Današnja otvoritev je vsekakor garancija, da bo šola v Ambrusu obstala in več desetletij trajajoča tradicija šolstva nadaljevala. To tudi ni bojazen, da bi kdor koli razmišljal o ukinitvi katerekoli podružnične šole v občini. Podružnice so gibalo razvoja kraja. To se je dokazalo že v številnih krajih, v Ambrusu se to kaže še posebej«, je na slovesni otvoritvi povedal župan Dušan Strnad. Kot je dejal bo občina že v poletnih mesecih celovito prenovila še sanitarne prostore in opravila nekatera najnujnejša dela, da bo šola z novim šolskim letom še lepša in modernejša.

Navdušenja nad popolno prenovo šole ni skrival niti ravnatelj Osnovne šole Stična Marjan Potokar, ki ga veseli, da občina s prenovami podružničnih šolskih stavb spodbuja razvoj krajev. S tem se prebivalstvo v te kraje vrača oziroma bodo mladi v tem kraju ostali. Zbrane je spomnil tudi na nekatere pomembne mejnike šolstva in kraja Ambrus v preteklosti. Šola je v tem kraju prvič omenjena že leta 1845, takrat kot zasilna šola, današnja šola, ki je danes v najlepši svoji podobi, pa je bila postavljena že leta 1883. Šola se je z leti širila in dobila vedno več oddelkov. Šolo v letošnjem letu obiskuje 33 učencev, od tega je letos vpisan en sam prvošolček. Pa vendarle vodstvo šole to ne skrbi, saj bo že v naslednjih letih število počasi naraščalo vse do številke 50.

V okviru energetske sanacije je bil zamenjan tudi vir ogrevanja. Peč na kurilno olje je zamenjala toplotna črpalka. Koliko prihrankov toplotne in električne energije bo šola s prenova deležna je zbranim povedal energetski manager dr. Simon Muhič. Povedal je, da je bil pred energetsko sanacijo precej potraten. Povprečna letna raba električne energije je bila okoli 7 MWh, povprečna poraba ekstra lahkega kurilnega olja za ogrevanje objekta pa okoli 5300 litrov/leto oziroma 53 MWh na leto. To pomeni, da je bila specifična raba dovedene energije objekta okoli 140 kWh/m2 na leto, oziroma se je porabilo okoli 14 l kurilnega olja za vsak kvadratni meter površine na leto. Po prenovi se pričakuje bistveno nižja raba energije, in sicer okoli 65 kWh/m2. Toplota bo v večini proizvedena s pomočjo učinkovite toplotne črpalke. V zelo mrzlem vremenu pa bo po potrebi pomagal tudi kotel na kurilno olje, kjer se pričakuje poraba do 350 l ELKO na leto.

Slovesnost, ki se je odvijala na tamkajšnjem športnem igrišču, je spremljal bogat kulturni program, kjer so svoje znanje s petjem, plesom in igro pokazali učenci šole. Sledil je slavnostni prerez traku in ogled prenovljenih šolskih prostorov.

V okviru Celovite energetske obnove javnih stavb v občini so bile energetsko sanirane še Podružnični šoli Muljava in Stična ter del Enote vrtca Polžek v Višnji Gori.

Fotogalerija >>

Oglejte si tudi