Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

PGD Sobrače obeležilo 40. letnico delovanja in 10. letnico pobratenja s PGD Lucova

Minuli vikend so v Sobračah obeležili praznovanje ob 40-letnici Prostovoljnega gasilskega društva in 10-letnici pobratenja s PGD Lucova iz občine Gornji Petrovci.

Na slavnostni seji, ki je bila že v petek, 21.6.2019 so podelili zahvale vsem zaslužnim krajanom in priznanja gasilcem za njihovo delo v društvu. Podeljeni so bili vsem, ki so tako ali drugače pustili pečat v PGD Sobrače. In teh ni malo. Vsak izmed njih je pokazal prizadevnost ter ključno prispeval pri izvedbi gasilskih akcij, veselicah ali kako drugače. Pri tem velja poudariti, da so mnogi člani krajevne skupnosti, zato lahko rečemo, da PGD ter krajevna skupnost delujeta povezano, skoraj kot eno in za dobro tako društva kot tudi kraja.

Praznovanje se je nadaljevalo v nedeljo, 23.6., ko je potekalo že 16. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev – dogodek, ki ga z veseljem vsakoletno prirejajo za vse ljubitelje diatonične harmonike. Pod budnim očesom strokovne komisije, ki ji je predsedoval g. Robert Markovič, se je predstavilo 15 tekmovalcev v različnih starostnih kategorijah. Verjetno so prav zvoki harmonik razkadili še zadnje oblake in po koncu tekmovanja je posijalo sonce.

Osrednja prireditev ob 40. letnici društva in 10. obletnici pobratenja se je pričela s slavnostno povorko gasilskih enot. V veliko čast in ponos Sobračanom je bilo, da so lahko na slovesnosti pozdravili predstavnika Gasilske zveze Slovenije, gospoda Janeza Breganta, dolgoletnega predsednika GZ Ivančna Gorica in sedaj častnega predsednika gospoda Lojzeta Ljubiča ter podžupana občine Ivančna Gorica, gospoda Tomaža Smoleta. Slednji je predsednici PGD Sobrače Heleni Adamlje ob jubileju izročil županovo priznanje v obliki spominskega kovanca Prijetno domače. Preko Mure so se pripeljali tudi pobrateni gasilci iz PGD Lucova, pridružil pa se jim je tudi njihov župan, gospod Franc Šlihthuber.

Na nedeljski slovesnosti so se podeljevala priznanja, zahvale in plakete ustanovnim članom, veteranom in nekaterim posebej zaslužnim. Naj izpostavimo predvsem odlikovanji za posebne zasluge, ki sta ga prejela Jože Adamlje in Slavko Fajdiga. Oba sta gasilca z dušo in srcem, ki svoje poslanstvo prenašata na mlajše generacije.

Ob potrditvi 10. obletnice pobratenja PGD Sobrače z gasilskim društvom Lucova naj omenimo, da je zgodba pobratenja zares čudovita, morda ravno zato, ker je na prvi hip nenavadna, saj sta kraja oddaljena za dobrih 200 kilometrov. Že ob prvem srečanju (ob nakupu vozila) je vzklilo prijateljstvo, zato je temu sledilo pobratenje z listinami. Krajani in gasilci Sobrač so ponosni, da zadeva ni ostala samo na papirju, saj se vsakoletno srečujejo na občnih zborih, prevzemih opreme ter krajevnih praznikih.

Petkovo in nedeljsko slovesnost sta povezovala Tanja in Uroš Adamlje, s kulturnimi točkami so jih popestrili otroci in mladinci iz Sobrač, člani moškega pevskega zbora Prijatelji in gostje iz Glasbene šole Grosuplje - podružnica Ivančna Gorica.

Društvo je ob svoji 40-letnici izdalo že tretji bilten. Prispevke so sooblikovali domačini s pomočjo Katje Richter, Sare Adamlje in Kristine Pučnik.

Zapisala: Tanja Fajdiga


Fotogalerija >>

Oglejte si tudi